Abiznis

CEAC razočaran neutralnom odlukom UNCITRAL tribunala u slučaju KAP-a

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) izjavio je danas da je razočaran neutralnom odlukom UNCITRAL tribunala u slučaju KAP-a, ali se osjeća opravdanim u svojoj tužbi nalazom tribunala da je Crna Gora prekršila sporazum o poravnanju oko KAP-a i činjenicom da tribunal nije doveo u pitanje validnost glavnih aspekata CEAC-ove tužbe prema kojima je Crna Gora prekršila svoje dužnosti i stečajni zakon.
CEAC razočaran neutralnom odlukom UNCITRAL tribunala u slučaju KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

U svojoj dodjeli UNCITRAL-ov tribunal je rekao da nije odlučio za jednu stranku preko druge, sa dva izuzetka, i da je CEAC prevladao u jednom odsvojih zahtjeva. Tribunal je jednoglasno odlučio da Crna Gora nije platila subvencije za električnu energiju. Tribunal je zaključio da Crna Gora nije platila KAP-u puni iznos subvencija za električnu energiju obećanih iz tačke 11.3 Ugovora o poravnanju i da Crna Gora treba da isplati dodatnu sumu od €8.72 miliona KAP-u. Takođe se navodi da je na KAP-u da traži od Crne Gore preostali iznos subvencija za električnu energiju. Kao jedan od najvećih kreditora KAP-a, CEAC će pokušati da obezbedi da se taj novac prikupi u potpunosti.

Tribunal je odlučio da su tvrdnje CEAC-a da je Crna Gora prekršila svoje obaveze proglašenjem stečaja protiv KAP-a u julu 2013.godine izvan okvira sporazuma o poravnanju istoga izvan okvira arbitraže. Tribunal je rekao da se ove tvrdnje trebaju riješiti na sudovima Crne Gore.

Dok je utvrdio da CEAC treba da plati ukupno 288 hiljada eura zbog manjih ugovornih nepravilnosti, tribunal je odbacio zahtjeve Crne Gore da CEAC I En+ trebaju da budu zajednički odgovorni za te manje ugovorne nepravilnosti.

"Dok smo razočarani ukupnom neutralnom odlukom Tribunala, osjećamo potvrdu svoje tužbe u dva ključna elementa: prvo, da je sud utvrdio da Crna Gora nije uspjela da plati € 8.72m subvencija za električnu energiju koje duguju za KAP; I drugo, da Tribunal nije odbacio glavne aspekte naših zahtjeva u pogledu kršenja dužnosti i stečajnog prava od strane Crne Gore, ali je rekao da ove tvrdnje spadaju izvan njegove nadležnosti. Tvrdnje pod postupkom UNCITRAL-a su bile predmet crnogorskog civilnog i privrednog prava, koje nije dovoljno razvijeno da pruži rješenja za sofisticirana pitanja, kao u ovom slučaju.Stoga u velikoj mjeri obeshrabruje Tribunalova sugestija da je ispravno mjesto za donošenje odluke o nekima od ovih tvrdnji sud Crne Gore, kao i da sud nije iskoristio ovu priliku da pomogne Crnoj Gori da poboljša i ojača svoju sudsku praksu. Upravo smo zbog očajnički slabe vladavine prava u Crnoj Gori      i nedostatka podjele vlasti i uticaja između izvršne i sudske vlasti u zemlji morali da iznesemo svoje tvrdnje pred međunarodnu arbitražu.”, izjavio je direktor CEAC-a za korporativne poslove Andrej Petrušinin.

CEAC će, kako ističu iz kompanije, nastaviti da energično koristi sve otvorene zakonske mogućnosti te da traži punu naknadu za svoje tvrdnje te je ohrabren sa pravnim postupcima koji su trenutno u toku. Ti pravni postupci uključuju CEAC-ov zahtjev za poništenje ICSID-ove odluke o svojoj nadležnosti, parničnom postupku u Okružnom sudu u Nikoziji protiv države Crne Gore, Veselina Perišića i Montenegro Bonus DOO, kao i tužbe gospodina Deripaske, u svom ličnom svojstvu, protiv države Crne Gore zbog nezakonite eksproprijacije svojih investicija kršenja a pod bilateralnim investicionim ugovorom između Rusije i Jugoslavije.

Portal Analitika