Svijet

Balon s likom Snoudena pušten u Parizu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" pustila je u Parizu balon sa likom Edvarda Snoudena apelujući na odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obamu da pomiluje ovog bivšeg činovnika američke Centralne obavještajne agencije koji je objavio dokumenta o prisluškivanju SAD, prenose svjetske agencije.
Balon s likom Snoudena pušten u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

Balon je pušten iznad replike Kipa slobode u centru Pariza, a kod spomenika je istaknut transparent "Sloboda za Snoudena".

"Nedjelju dana je ostalo do isteka mandata Baraka Obame. Pokrenuli smo kampanju u cijelom svijetu da bismo od njega tražili da pomiluje Snoudena prije nego što ode", rekao je Nikola Kramejer iz "Amnesti internešenela".

On je najavio da će u tom cilju "Amnesti internešenel" Bijeloj kući danas predati peticiju sa više od miliona potpisa prikupljenih u 120 zemalja.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je ranije da je Snouden izdajica, a on je ove nedjelje rekao da ne računa na pomilovanje.

Snouden (33) je bio i saradnik Državne bezbjednosne agencije SAD, a u javnost je iznio tajna dokumenta koja su pokazala postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja kao i da su SAD sprovodile napade na računare širom svijeta.

Snouden je ta dokumenta predao novinarima u junu 2013.

Poslije objavljivanja dokumenata CIA, Snouden je najprije pobjegao u Hongkong, a potom u Moskvu, gdje je dobio azil.

Portal Analitika