Društvo

Ljubiša Jokić načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

U Podgorici je danas održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost. Sjednici je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
Ljubiša Jokić načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Sjednici Savjeta su, po pozivu, prisustvovali ministar odbrane mr Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.

Savjet je donio odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u inostranstvu u 2017. godini. Odukom je predviđeno učešće na 22 vojne vježbe, čime će se značajno unaprijediti sposobnosti Vojske Crne Gore za izvršavanje raznovrsnih i veoma složenih zadataka. Savjet je odao priznanje pripadnicima Vojske Crne Gore za učešće u vojnim vježbama u inostranstu u toku 2016. godine i visoko ocijenio njihov doprinos u jačanju ugleda Crne Gore i Vojske u Crne Gore, što je visoko ocijenjeno i od strane partnera.

Na predlog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Savjet je odredio Mevludina Nuhodžića, ministra unutrašnjih poslova, za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor Crne Gore.

Na predlog ministra odbrane Savjet je postavio general-potpukovnika Ljubišu Jokića na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, dok je admirala Dragana Samardžića, dosadašnjeg načelnika Generalštaba, imenovao na dužnost izaslanika odbrane pri misiji u OEBS-u, a njegovog zamjenika, brigadnog generala Rajka Pešića za vojnog savjetnika Crne Gore pri NATO-u i EU u Briselu.

Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju o mogućim modelitetima zaštite vazdušnog prostora Crne Gore kada postane punopravna članica NATO i ovlastio ministra odbrane da sa partnerima usaglasi sve neophodne aktivnosti na uspostavljanju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Portal Analitika