Politika

Pejović posjetio Prijestonicu Cetinje

Ministar evropskih poslova u Vladi Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović boravio je danas u posjeti Prijestonici Cetinje, tokom koje se sastao sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem.
Pejović posjetio Prijestonicu Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka u Prijestonici Cetinje, gradonačelnik Bogdanović i ministar Pejović razgovarali su o obavezama koje očekuju Crnu Goru u daljem procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na aktivnosti koje se tiču jedinica lokalne samouprave.

Današnji sagovornici razmijenili su i stavove o projektima koje je Prijestonica Cetinje u proteklom periodu realizovala zahvaljujući sredstvima iz pretpristupnih fondova EU, ali i mogućnostima koje su na raspolaganju u narednom vremenu.

Gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako je Prijestonica Cetinje, zahvaljujući IPA fondovima, izgradila novu kanalizacionu mrežu na cjelokupnom gradskom području, opremila Službu zaštite i spašavanja najsavremenijom opremom, realizovala prekogranični projekat koji se tiče proizvodnje vina, u okviru kojeg je na Cetinju otvorena Vinska kuća, ali i da je iz istih izvora finansirano još niz aktivnosti poput onih na rekonstrukciji vodovoda i sanaciji odlagališta otpada „Vrtijeljka“.

Ministar Pejović je istakao da ga raduje što se Cetinje tokom prethodnog perioda pokazalo veoma uspješnim u realizaciji značajnih projekata iz fondova Ipe. Naglasio je da je realizacija projekata preko pet miliona eura koji se odnose na infrastrukturne prioritete poboljšanja kanalizacionog sistema i rekonstrukcije vodosnabdijevanja veoma važna za unapređenje kvaliteta života Cetinjana, čime se na najbolji način demonstrira podrška EU u približavanju evropskim standardima.

- Uloga lokalnih samouprava je posebno značajna, ne samo u procesu pristupanja EU već i daljem razvijanju moderne administracije, budući da građani Evropsku uniju najbojle razumiju kada dođe direktno do njih. - poručio je ministar Pejović.

Gradonačelnik Bogdanović je rekao kako je Prijestonica Cetinje, uzevši u obzir broj stanovnika, danas među vodećim lokalnim upravama u Crnoj Gori po odobrenim sredstvima Iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

- Prijestonica Cetinje je obezbijedila 18 miliona eura iz donacija, od čega je 5 miliona iz IPA projekata, a milion iz prekogranične saradnje.Posebno bih pomenuo nedavno realizovani projekat gradnje nove kanalizacione mreže na cjelokupnom gradskom području, koji je bio vrijedan više od četiri miliona eura, a koja smo obezbijedili upravo zahvaljujući IPA fondovima. Moram naglasiti da u budućem periodu sve opštine u Crnoj Gori i Zajednica opština moraju biti proaktivniji u procesu evropskih integracije posebno kada su u pitanju IPA fondovi. Takođe, ne treba zaboraviti ni da se, po prijemu, najveći dio legislative Evropske unije primjenjuje upravo na lokalnom nivou, što dodatno govori o važnosti rada kako bi naši gradovi i opštine spremno dočekali članstvo – istakao je on.

Uz susret u gradskoj upravi, gradonačelnik Bogdanović i ministar Pejović obišli su neke od završenih projekata Prijestonice Cetinje realizovane zahvaljujući sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije, poput Vinske kuće i Službe zaštite i spašavanja, koja je nedavno dobila najsavremeniju tehničku i drugu opremu za rad.

Tokom obilaska Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, gradonačelnik Bogdanović informisao je ministra Pejovića o projektu „Holistic“, kroz koji su cetinjski vatrogasci dobili najsavremenije tehnološke uređaje i opremu za rad. Posebno je naglašeno kako je kroz navedeni projekat video nadzorom pokriveno više od 90 odsto teritorije Prijestonice Cetinje, što će u bitnoj mjeri olakšati djelovanje članovima Službe zaštite i spašavanja.

Gradonačelnik Bogdanović i ministar Pejović obišli su i Vinsku kuću, koja je takođe uspostavljena zahvaljujući prekograničnom IPA projektu, koji su zajedno realizovali Prijestonica Cetinje i Dubrovačko – neretvanska županija.

(cetinje.me)

Portal Analitika