Zabava

Natali Portman: Nepošteno da žene zarađuju manje od kolega

Natali Portman, još je jedna u nizu holivudskih glumica koje su javno progovorile o nižoj zaradi u odnosu na svoje muške kolege, otkrivši kako je za film "Samo seks" iz 2011. u kojem joj je partner bio Ašton Kutčer dobila tri puta manju svotu novca od tog glumca.
Natali Portman: Nepošteno da žene zarađuju manje od kolega
Portal AnalitikaIzvor

"U poređenju s muškarcima, u velikoj većini profesija žene zarađuju 80 centi, a muškarci za istu stvar dobiju dolar. U Holivudu je stanje i gore - mi zaradimo 30 centi na jedan muški dolar", kazala je Portman u intervjuu za britanski časopis "Mari Kler".

Tridesetpetogodišnja glumica, koja je 2011. nagrađena Oskarom za glavnu žensku ulogu u filmu "Crni labud", a filmski znalci kažu da joj se smiješi još jedan za ulogu Džeki Kenedi u dugometražnom filmu o harizmatičnoj američkoj prvoj dami, rekla je da smatra da je to "nečuveno... i suludo".

Ona je ocijenila da je film "Samo seks", za koji je bila trostruko manje plaćena od Kučera, imao sve predispozicije za pravednu raspodjelu novca. Izašao je nakon što je nominovana za ulogu u drami "Closer ("Bliski odnosi"), za koji je potpisala i produkciju, a Kučer je, iako tek zvijezda sitkom, ipak plaćen bolje za svoje uloge.

"Nijesam ljubomorna, samo mislim da to nije pošteno. Žene imaju manje mogućnosti... trebalo bi da mi budemo dio rješenja, a ne problem", kazala je za "Mari Kler".

Prije Portman na nejednakost polova u filmskoj industriji upozorile su Dženifer Lorens, koja je i sama problem osjetila na sopstvenoj koži, Sandra Bulok i Džesika Častejn.

Svjetski ekonomski forum, neprofitna organizacija, predviđa da će za izjednačenje zarade među polovima morati da prođe još 170 godina.

Razlika na globalnom nivou u 2016. iznosila je 59 posto, stoji u izvještaju organizacije iz oktobra prošle godine.

Hina; Foto: Rojters

Portal Analitika