Politika

Kolić: Razbiti mit da je sve proizvedeno van naših granica kvalitetnije

''Sve grane proizvodnje su od velikog značaja za ekonomsko stanje jedne države i znatno utiču na životni standard stanovnika. Crna Gora je jedna od država koja ima potencijal za razvoj turizma, a, isto tako, posjeduje i ogroman potencijal za pokretanje određenih grana proizvodnje I povećavanje izvoza u zemlje regiona'', kazao je Dženan Kolić, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.
Kolić: Razbiti mit da je sve proizvedeno van naših granica kvalitetnije
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi jedna važna činjenica i bitan faktor su sami građani, potrošači, kao i njihovo povjerenje u domaće proizvode, dodavši da je potrebno razbiti mit, koji se nekako usadio u svijest građana, da je sve što je proizvedeno van granica naše zemlje kvalitetnije.                                                                                          
''Apelujem na sve mlade ljude da se ne vežu za struku po svaku cijenu, svakako polako dolazi do zasićenja kadrova, da se okrenu nekoj grani proizvodnje, jer samo na taj način nećemo dozvoliti da se odliv od 1,5 milijarde eura, koliko je 2015. godine iznosila razlika ukupnih vrijednosti uvoza i izvoza iz Crne Gore, ponovi'', ističe Kolić.

On ističe da nije dopustivo da uvozimo poljoprivredne proizvode u velikoj mjeri, nije dopustivo da u 2015. godini vrijednost uvoza iznosi 571.864.588,00 €, dok je vrijednost izvoza znatno manja, ''može se reći i zastrašujuće manja, svega  59.351.963,00 €''.

''Apelujem na Vladu, da zaštiti svoje proizvođače, ne samo određene koji finansiraju kampanje, već i ostale, podjednako, a naročito mlade u biznisu. Uvesti olakšice, ukidanje poreza na dobit kao i olakšavanje uplata doprinosa, za svakog mladog u biznisu u trajanju od najmanje 2 godine. Dosadašnja praksa bila je da se svaki investitor spreman da uloži u proizvodnju i biznis goni što dalje van granica naše zemlje zato što nije odgovarao uvozničkoj eliti'', navodi Kolić.

Kako potpredsjednik Demokrata dalje navodi, svakog investitora koji bi uložio u proizvodnju koja bi zapošljavala preko 200 radnika treba osloboditi svih komunalija i tako omogućiti lakši početak proizvodnog procesa.

''Građani Bijelog Polja su svjedoci, koliko malo je potrebno ulaganja da se iskoristi izvor mineralne vode i vrati u proizvodni proces. Ne postoji ta mineralna voda iz uvoza koja može biti konkurent po cijeni, kao i po kvalitetu, bjelopoljskoj mineralnoj vodi. Od tog potencijala šta imamo? Imamo zatvorenu fabriku i bez posla veliki broj porodica'', zaključio je Kolić.

Portal Analitika