Društvo

Ima li Boga koji to oprašta

Nema vjerski razumljivog, još manje emocionalno prihvatljivog objašnjenja činjenice da je iz balkanskih zemalja od početka 2012. do kraja 2015. iz godine u godinu rastao broj čitavih porodica koje su završavale na nekom od ISIL-ratišta u Siriji i Iraku.
Ima li Boga koji to oprašta
Portal AnalitikaIzvor

Statistički, najviše ih je iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova, a „kvalitativno“ najčuvenije su dvije familije: jedna iz Srbije - Pavlović,  a druga iz Crne Gore, čijom su se sudbinom bavili mnogi mediji ne samo u regionu.

Riječ je o pokojnom Mirzi Haklaju, iz Podgorice i njegovoj šerijatskoj ženi Almini Kurpejović, koji su sa dvije maloljetne kćeri završili na jednom od ratišta takozvanog kalifata, u dijelu Sirije.

Novopazarski izvor, veoma upućen u zbivanja unutar radikalnih vehabističkih i tekfirdžijskih grupacija u srpskim i crnogorskim djelovima Sandžaka, uvjeren je da cijena transfera mladih žena u Siriju i Irak vrtoglavo raste, upravo zbog sve težih ratnih poraza džihadista, pa je ta vrsta monstruozne trgovine postala sve unosnija i za logističke centre i ćelije u cijeloj Evropi, pa i u balkanskim zemljama.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

 

Portal Analitika