Politika

KACIN: Ostale članice da slijede američki primjer

Spoljnopolitički odbor američkog Senata jednoglasno je odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. O protokolu bi sada trebalo da se izjasni Senat u punom sazivu. Ovaj potez Amerikanaca jasan je signal da se politika te zemlje prema Crnoj Gori ne mijenja, ali i poziv drugim članicama da što prije ratifikuju taj dokument.
KACIN: Ostale članice da slijede američki primjer
Portal AnalitikaIzvor

– Želimo dobrodošlicu Crnoj Gori kao novoj članici NATO-a – čulo se sinoć sa američke adrese nakon što je Spoljnopolitički odbor njihovog Senata jednoglasno odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju naše zemlje Alijansi. Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata, republikanac Bob Korker, istakao je da se nada brzoj akciji punog sastava tog tijela.

Ambasador Slovenije pri NATO-u, Jelko Kacin, vjeruje da će sada i preostale članice slijediti američki primjer.

– Svakako, u NATO-u smo odlučni i pozivamo sve druge države koje još nijesu završile da to učine do kraja drugog mjeseca kako bi kada dođe do samita Crna Gora već bila prisutna kao punopravna članica, odnosno da bi NATO mogao početi raditi po novom principu 29 zemalja – kazao je on za PinkM televiziju.

Kacin očekuje da će Amerikanci ovaj proces okončati do kraja Obamine administracije, odnosno do 19. januara. No, kada dođe novi predsjednik u Bijelu kuću nije realno očekivati da će doći do promjene te politike. Zbog toga, kaže, nije ni potrebno graditi sliku na osnovu spekulacija.

– Njegova administracija zna kako izgleda realni svijet i da je pitanje stabilnosti i bezbjednosti prioritetno pitanje u Evropi pa i na Zapadnom Balkanu – rekao je Kacin za PinkM.

Da su priče o Trampovom žrtvovanju crnogorskog članstva samo spekulacije smatra i vojni analitičar Aleksandar Radić.

Tako, dodaje, ni do sada nije bilo upitno da li će SAD ratifikovati protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

– Samo birokratska procedura i odlaganje je dovelo do slike o tome da se nešto dešava u Vašingtonu, da bi to moglo da promijeni položaj CG, ali bilo je izvjesno da će Amerikanci ratifikovati. Protokol o prijemu CG u NATO nastavlja dalje i proceduru, članica po članica do kraja lista, do 28 zemalja koje su članice NATO i slijedi 29. zemlja – Crna Gora – kazao  je Radić.

Iznenađenja do kraja crnogorskog puta u NATO ne očekuje ni predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

– Spoljnja politika jedne velike sile kao što je Amerika nije nešto što se mijenja preko noći, niti revolucionarno. U tom smislu ne treba očekivati neka veća iznenađenja i mislim da će se ovaj proces vrlo brzo završiti – kazao je Radulović za PinkM.

O protokolu bi sada trebalo da se izjasni Senat SAD-a u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora. Dokument je do sada potvrdilo 20 zemalja članica ovog saveza.

AUTOR: PinkM

Portal Analitika