Politika

Medojević: Izabrati novog tužioca kojem vjeruju i vlast i opozicija

Lider Pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, kazao je da su smjena glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i izbor novog tužioca kojem vjeruju i vlast i opozicija ključni uslovi za prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori. On je poručio da DF ima najveći interes da se riješi slučaj navodnog državnog udara.
Medojević: Izabrati novog tužioca kojem vjeruju i vlast i opozicija
Portal AnalitikaIzvor

Medojević je danas u svojstvu građanina saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu povodom njegovih izjava o postupanju glavnog specijalnog tužioca u navodnom državnom udaru i tvrdnjama da je Crna Gora uključena u šverc oružja koje završava na bliskoistočnim ratištima.

Medojević je na konferenciji za medije kazao da je na saslušanju pojasnio zašto smatra da je državni udar lažiran.

„Posljednjim političkim izjavama Katnića u kojima se razračunava sa DF-om – jasna je njegova uloga. Zbog nepovjerenja prema njemu Specijalnom tužilaštvu nisam mogao da otkrijem saznanja koja imam, a otkriću ih kada Katnić bude smijenjen. Državni udar je režiran da bi se pohapsili lideri DF-a i da bi se DF zabranio“, naglasio je on.

Medojević je naveo da je odlaskom na saslušanje pokazao da poštuje državu i da je svojom izjavom pomogao da se riješi slučaj državnog udara. Međutim, napominje da nije iznio informacije koje bi mogle da ugroze ljude koji su mu ih dostavili.

Funkcioner DF-a podsjeća da su lideri tog političkog saveza neposredno prije izbora 16. oktobra obavijestili glavnog specijalnog tužioca da DPS planira da spriječi pobjedu opozicije.

„Sve su radili prisluškujući nas. Kada su saznali da znamo za njihove planove i da smo obavijestili građane da neće biti okupljanja na ulicama, onda su na brzinu doveli Sinđelića i Velimirovića koji su saradnici srpskih i crnogorskih bezbjednosnih službi. Državni udar se desio, ali onaj kojim je spriječeno slobodno izražavanje volje crnogorskih građana“, podvukao je Medojević i dodao da je crnogorski ministar pravde Zoran Pažin juče prozvao srpskog premijera Aleksandra Vučića da je učestvovao u kreiranju državnog udara.

Pažin je rekao da oni nemaju dokaze za odgovornost Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, već da dokaze ima Vučić. Ako to nije tačno, Vučić bi već danas morao hitno da demantuje te navode, jer je to optužba ministra pravde jedne države protiv premijera i protiv bezbjednosne agencije druge države i dokaz i priznanje da Crna Gora nema dokaze za optuživanje dva srpska državljanina i njihovo stavljanje na crvenu Interpolovu potjernicu“, smatra funkcioner DF-a.

Govoreći o slučaju navodne trgovini oružjem, Medojević je rekao da mu je drago što je Specijalno tužilaštvo konačno pokrenulo postupak o tom slučaju.

„Godinama pričam da je cijeli proces povezan sa Muhamedom Dahlanom koji je spojio terorističke organizacije i Crnu Goru. Tužno je da se ovim pitanjem bave jedan poslanik i novinari. Stojim pri ocjeni da je nemoguće da državna kompanija švercuje oružje a da bivši premijer Milo Đukanović nije bio obaviješten o tome“, istakao je on.

Portal Analitika