Društvo

Radonjić: Nove neistine DF-a, u AZK nije bilo ostavki

Što se tiče krivične prijave Demokratskog fronta, tvrdim da niti u jednoj aktivnosti koju sam preduzeo kao direktor Agencije za sprječavanje korupcije ne postoje elementi krivičnog djela, već svoj posao obavljam neselektivno prema svim obveznicima zakona, pa i prema DF-u, stav je Sretena Radonjića.
Radonjić: Nove neistine DF-a, u AZK nije bilo ostavki
Portal AnalitikaIzvor

U reagovanju na jučerašnje saopštenje DF-a u kome se navodi da je protiv njega podnijeta krivična prijava, direktor ASK navodi kako je to „nastavak u nizu neutemeljenih pokušaja lične i profesionalne diskreditacije“ kako njega, tako i AZK.

- Odluka o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava donešena je za pet političkih subjekata a ne samo prema DF-u. U skladu sa članom 48 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, radi se o privremenoj mjeri koja se izriče političkom subjektu do donošenja pravosnažne odluke u prekršajnom postupku. Sve aktivnosti Agencije za sprječavanje korupcije u vezi sa izborima koji su održani u oktobru 2016. godine su transparentne, a podaci o njima su dostupni u Izvještaju o sprovedenom nadzoru koji je objavljen na sajtu Agencije – precizira on.

Radonjić dodaje kako su u istom saopštenju DF-a navedene nove netačne tvrdnje.

- Navodno su „pale i prve ostavke” u Agenciji za sprječavanje korupcije. Odgovorno tvrdim da nije bilo ostavki u Agenciji za sprječavanje korupcije od njenog osnivanja do danas. Naprotiv, rezultati u prvoj godini upravo pokazuju visok stepen timskog rada, dobru koordinaciju svih organizovanih jedinica i ujednačen pristup svim odlukama i mišljenjima iz nadležnosti Agencije – zaključuje on.

Reagovanje direktora AZK-a Sretena Radonjića prenosimo integralno.

Jučerašnje saopštenje i krivična prijava Demokratskog fronta predstavlja nastavak u nizu neutemeljenih pokušaja lične i profesionalne diskreditacije mene kao direktora, ali i same Agencije za sprječavanje korupcije.

Odluka o privremenoj obustavi isplate sredstava Demokratskom frontu je motivisana isključivo i samo jednom namjerom – dosljednom i odgovornom primjenom odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ocjenu o navodnoj namjeri finansijskog uništavanja Demokratskog fronta smatram političkom manipulacijom kojom ovaj politički subjekat želi zataškati sopstvenu odgovornost za neispunjavanje zakonskih obaveza.

Rad Agencije za sprječavanje korupcije je podložan institucionalnoj kontroli, a zakonitost svih njenih odluka može biti provjerena u postupku pred Upravnim sudom. Što se tiče krivične prijave Demokratskog fronta, tvrdim da niti u jednoj aktivnosti koju sam preduzeo kao direktor Agencije za sprječavanje korupcije ne postoje elementi krivičnog djela, već svoj posao obavljam neselektivno prema svim obveznicima zakona, pa i prema DF-u.

Agencija za sprječavanje korupcije i ja kao direktor, poslove iz nadležnosti ove institucije obavljamo stručno, savjesno, zakonito i neselektivno. Mjere i postupke predviđene Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija je preduzimala prema većem broju političkih subjekata i po različitim osnovima, a ne samo prema Demokratskom frontu.

U tom smislu je neophodno naglasiti da je Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula 76 prekršajnih postupaka protiv 20 političkih subjekata, među kojima su i konstituenti DF-a (po osnovu neobjavljivanja i nedostavljanja cijena medijskog oglašavanja, neotvaranja posebnog računa za finansiranje kampamnje, neodređivanja odgovornog lica za namjensko trošenje sredstava, neplaćanja troškova sa posebnog računa, nedonošenja odluke o visini članarine i nedostavljanja izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica). Nakon izbora u oktobru Agencija je pokrenula prekršajne postupake protiv dva politička subjekta na državnom nivou jer nisu dostavili Izvještaje  o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za kampanju, sa pratećom dokumentacijom, kao i pet političkih subjekata na lokalnom nivou, po istom osnovu.

Odluka o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava donešena je za pet političkih subjekata a ne samo prema DF-u. U skladu sa članom 48 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, radi se o privremenoj mjeri koja se izriče političkom subjektu do donošenja pravosnažne odluke u prekršajnom postupku. Sve aktivnosti Agencije za sprječavanje korupcije u vezi sa izborima koji su održani u oktobru 2016. godine su transparentne, a podaci o njima su dostupni u Izvještaju o sprovedenom nadzoru koji je objavljen na sajtu Agencije.

Poznato je da javna kritika koja nije zasnovana na dokazima i činjenicama ostaje kratkog dometa. Evropska Komisija je u svom Izvještaju prepoznala napore koje smo od početka rada Agencije uložili, iznijela niz pozitivnih ocjena o početku rada ASK i ocijenila objektivnim i stručnim naš pristup u odnosu na nadležnosti i postignute rezultate Agencije za manje od godinu. Osim toga, decembarsko istraživanje javnog mnjenja je pokazalo da su građani Crne Gore, uprkos konstantnim uvredama i neosnovanim napadima od strane pojedinih političkih struktura u prvoj godini postojanja Agencije, pokazali visok stepen povjerenja u rad ove institucije.

Istraživanje je pokazalo da gotovo dvije trećine građana ima povjerenja u rad Agencije, te da skoro 70 odsto ispitanika smatra da je Agencija dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije. Osim toga, više od 70 odsto građana smatra i da kampanje Agencije ohrabruju građane u suprotstavljanju korupciji, a Agencija je i na prvom mjestu kada su u pitanju institucije kojima bi građani prijavili korupciju.

Ocjenjujem da je dobrim rezultatima istraživanja doprinio uspješan odgovor Agencije na velike izazove koji su je čekali u primjeni novih antikorupcijskih zakona u prvoj godini rada, a u uslovima izgradnje i zaokruživanja kadrovskih i informaciono – tehničkih kapaciteta. To je svakako i rezultat dosljedne primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, posebno tokom parlamentarnih izbora u oktobru, gdje je Agencija maksimalno iskoristila ovlašćenja koja su joj dodijeljena ovim propisom i doprinijela podizanju nivoa transparentnosti izbornog procesa, kao i prevenciji eventualnih zloupotreba javnih resursa u predizborne svrhe.

Jedna od poslednjih netačnih tvrdnji, a objavljena je u saopštenju DF-a, je navod o tome da su „pale i prve ostavke” u Agenciji za sprječavanje korupcije. Odgovorno tvrdim da nije bilo ostavki u u Agenciji za sprječavanje korupcije, od njenog osnivanja do danas. Naprotiv, rezultati u prvoj godini upravo pokazuju visok stepen timskog rada, dobru koordinaciju svih organizovanih jedinica i ujednačen pristup svim odlukama i mišljenjima iz nadležnosti Agencije.

Stoga se službenici Agencije više neće baviti temama i komentarima koji su zasnovani na političkim manipulacijama, jer je pred njima niz novih izazova kao što je kontrola raspisanih izbora u Nikšiću, redovna kontrola imovinskih kartona javnih funkcionera, obuke i edukacije zaposlenih u organima vlasti, kontrola dostavljenih planova integriteta i drugi.

 

Portal Analitika