Društvo

Izučavanje maternjeg jezika prioritet saradnje Crne Gore i Slovenije

Dalje intenziviranje odnosa Crne Gore i Slovenije u oblasti obrazovanja, uključujući otvaranje više mogućnosti za dvije dijaspore da učestvuju u obrazovnim aktivnostima, posebno kada je riječ o izučavanju maternjeg jezika, biće među prioritetima buduće saradnje.
Izučavanje maternjeg jezika prioritet saradnje Crne Gore i Slovenije
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, Mitjom Močnikom, te predstavnicima slovenačkog Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta i Kancelarije za slovenačku dijasporu.

Kako je rečeno Portalu Analitika iz tog resornog ministarstva, Šehović je naglasio da će u okviru svojih nadležnosti voditi računa o crnogorskoj dijaspori uključujući i Sloveniju, ali i pružiti punu podršku slovenačkoj dijaspori u Crnoj Gori putem jačanja zajedničkih aktivnosti obrazovnih institucija dviju država.

- Na sastanku je istaknuto da će ovo biti nastavak dobre saradnje, koja je formalizovana i postojećim Protokolom o saradnji u oblasti obrazovanja, te nedavno potpisanim sporazumom dvije vlade o saradnji u kulturi i obrazovanju. Sporazum je jedan od osnova za realizaciju i jačanje programa koji se odnose na razmjenu studenata, profesora, stipendije, istraživače i eksperte, saradnju univerziteta i obrazovnih institucija, te podsticanje uzajamnog učenja jezika i drugih oblika razmjene informacija. Sagovornici su se složili da postoji obostrana volja da naredni period bude obilježen realizacijom planiranih aktivnosti i izrazili uvjerenje u kontinuirani napredak bilateralnih odnosa kada je riječ o obrazovanju – navodi se u saopštenju Ministarstva obrazovanja.

 

Portal Analitika