Društvo

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici primila 1.075 poziva

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici obavještava javnost da je u četiri mjeseca, tačnije septembar - decembar 2016. godine na liniji za pomoć primljeno ukupno 1.075 poziva. Žrtve lično su uputile 924 poziva, dok nam je 151 poziv stigao od trećih lica koji su pozivali u korist žrtava. Najčešće su pozivali rođaci, građani, službenici institucija i NVO.
Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici primila 1.075 poziva
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, tokom prethodna četiri mjeseca pruženo je ukupno 1.350 usluga od čega najviše usluga informisanja 585 puta, zatim povjerljivi razgovori/emocionalna podrška 407 puta, 161 psihološko savjetovanje, 69 posredovanja prema institucijama, 22 urgentne intervencije za pomoć, zahtjev za sklonište 12 puta  i drugo.

U prethodna četiri mjeseca pozivi su pristigli iz 15 opština u Crnoj Gori. Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 300 poziva, zatim iz  Podgorice 292, Bar 72, Budva 69, Herceg Novi 62, Kotora 56, Cetinje 50, Rožaje 43, Pljevlja 27, Danilovgrad 25 Berane 25, Bijelo Polje 24, Ulcinj 18, Plav devet, Tivat dva i Kolašin jedan poziv.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici. Radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije  i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i  pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje.  

Portal Analitika