Svijet

Brejvik tvrdi da ga je zatvor još više radikalizovao

Norvežanin Anders Bering Brejvik koji je ubio 77 ljudi u napadima 2011. godine rekao je na sudu da mu je izolacija u zatvoru naškodila i dovela do toga da postane još više radikalizovan.
Brejvik tvrdi da ga je zatvor još više radikalizovao
Portal AnalitikaIzvor

Tridesetsedmogodišnji desničarski ekstremista nalazi se u samici od kada je osuđen na 21. godinu zatvora 2012. godine, a pred tročlanim sudskim vijećem u Skijenu smireno je govorio i žalio se da je primoravan da se do gole kože skine pred zatvorskim zvaničnicima čak i pet puta dnevno.

Brejvik je dao ovu izjavu trećeg dana sudskog postupka u kome se razmatra vladina žalba na sudsku odluku da njegova izolacija u zatvoru krši ljudska prava.

Obučen u crno odijelo i kravatu Brejvik s bezizražajnim licem govorio je jasno bez emocija, i rekao da se slaže sa vladinim advokatima koji su upozorili da je postao još radikalniji u zatvoru.

"Oštećen sam izlacijom... i radikalizacija je posljedica toga. Nisam povrijeđen malo, već sam jako oštećen", rekao je Brejvik.

Norveška se žalila na presudu suda u Oslu iz aprila prošle godine prema kojoj su prekršena ljudska prava u slučaju Brejvika koji je od od presude za ubistva i terorizam skoro u potpunoj izolaciji.

Brejvik (37), koji je 2011. ubio 77 osoba, tužio je norvešku vladu zbog "nehumanih uslova" u zatvoru i kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

On je na prethodnom suđenju u Skijenu rekao da vlada pokušava da ga ubije držeći ga u izolaciji, ali da mu je nacistička ideologija pomogla da preživi.

Brejvik je na početku ovog žalbenog postupka u utorak uputio nacistički pozdrav, koji je koristio i na jednom ročištu prošle godine.

Osuđen je za terorizam i masovno ubistvo na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, a kazna može biti produžena dokle god se bude smatrao prijetnjom po društvo, što će vjerovatno biti do kraja njegovog života.

Izvor: N1

Foto: NTB Scanpix/Lise Aaserud via REUTERS

Portal Analitika