Društvo

Otvaranje pješačko-biciklističke staze u HN 24. januara

Otvaranje pješačko-biciklističke staze, opremljene u okviru "Udahnimo život zaleđu - selo Kameno", zakazano je za 24. januar.
Otvaranje pješačko-biciklističke staze u HN 24. januara
Portal AnalitikaIzvor

Projekat "Udahnimo život zaleđu - selo Kameno" koji je inicirala, organizovala i koordinirala Agencija za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg-Novi, a čija je realizacija otpočela u avgustu prošle godine, završen je prije najavljenog roka, izradom murala "Kotobiljska bitka".

Za ovaj projekat, Turistička organizacija Herceg Novi je dobila finansijsku podršku u iznosu od 15.000 eura, u okviru poziva "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori", koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu. Ukupan planirani budžet je nešto više od 36 hiljda eura, a projektaj je trebao da bude završen do aprila 2017. godine.

"Projekat je uspješno i prije roka priveden kraju, zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji nosioca, Turističke organizacije Herceg-Novi i partnera: Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog, Mjesne zajednice Kameno i DOO “Stanovčić”. Uključili su se i mnogi volonteri, NVO organizacije i sportski klubovi i preduzetnici, koji su svojim radom i donacijama podigli ukupnu vrijednost projekta", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

hn1

U okviru projekta očišćena je, opremljena i signalizovana pješačka i pješačko biciklistička staza, na atraktivnim vidikovcima duž trase postavljeno je 10 brdskih klupa, na atraktivnim vidikovcima duž trase postavljeno je 10 brdskih klupa, a pješački prilaz Kotobiljskom izvoru prilagođen je za prolazak pješaka, izgradnjom kamenih stepenica.

Postavljeno je 17 znakova vertikalne signalizacije, šest malih info tabli sa osnovnim informacijama o atraktivnim mikrolokacijama na stazi (Matkovića most, izvor Zelenac, Tajno brdo, Gručalica, Šilobod, Kotobiljski izvor), devet velikih info tabli sa mapama biciklističkih i pješačkih staza u zaleđu, uključujući i veliku info tablu „Kotobiljska bitka“ koja sadrži osnovne informacije o ovom događaju opjevanom i u “Gorskom vijencu”, dok je na 1700 metara starog kolskog puta urađena horizontalna signalizacija pa je put adaptiran u pješačko-biciklističku stazu.

Na putu Herceg Novi - Trebinje, u neposrednoj blizini Kotobiljskog izvora, izrađen je parking za automobile i autobuse, a prilaz do pješačke staze koja vodi do izvora je prilagođen za prolazak pješaka.

Takođe, staro autobusko stajalište na Kamenom rekonstruisano je u stanicu za bicikla.

"Turistička organizacija je, kao svoj poseban doprinos uspješnoj realizaciji projekta, a zbog diverzifikacije turističkog proizvoda Herceg Novog, kupila i donirala osam kvalitetnih bicikala ukupne vrijednosti 2.700 eura, koji će moći da se iznajme na bike-stanici", navodi se u saopštenju hercegnovske opštine.

Portal Analitika