Abiznis

Stan na dan zakida hotele

U Crnoj Gori izdavanje stanova na sat, dan, dva…postao je pravi biznis, koji uznemirava dio hotelijera. Vlasnici hotela u turističkim centrima to ne doživljavaju kao prijetnju svom biznisu. Drugi, međutim, insistiraju da se radi o sivoj ekonomiji i traže uvođenje ove djelatnosti u legalne tokove, piše današnja Pobjeda.
Stan na dan zakida hotele
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori, prema posljednjem popisu, ima 121.288 stanova više nego domaćinstava, odnosno to je fond za izdavanje. Najglasniji protiv rentiranja stanova na kratko je vlasnik najvećih podgoričkih hotela ,,Hilton“, ,,Podgorica“ i Siti“ Žarko Burić, koji smatra da je posrijedi nelojalna konkurencija i da se radi o sivom biznisu od kojeg država nema koristi.

- Iznajmljivanje stambenih jedinica za nestambene svrhe nanosi štetu i podriva pravila poslovanja na tržištu. Država zato treba da preduzme mjere - promijeni zakon i uvede dodatna poreska opterećenja za one koji imaju sekundarne stanove za izdavanje - kazao je Burić.

Suvlasnik hotela ,,Splendid“ Žarko Radulović, međutim, smatra da izdavanje stanova na dan ne smeta hotelima sa četiri i pet zvjezdica.

- Renta stanovi sigurno nijesu konkurencija ne samo ,,Splendidu“, nego i ,,Hiltonu“, ,,Amanu“… Naši gosti ne spadaju u iste ciljne grupe - objašnjava Radulović, koji je i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU).

On dodaje da ovakvo rentiranje nanosi štetu hotelima sa tri, a i četiri zvjezdice, kao i malim porodičnim i garni hotelima.

Burić pak smatra da se izdavanje stanova može lako legalizovati ako se uključe institucije sistema.

- Stanovi treba da se koriste za svrhu za stanovanje i ne bi trebalo da se izdaju kraće od 60 dana, što mora biti jasno zakonski regulisano - ocijenio je Burić i dodao da se moraju definisati pravila pod kojim uslovima i ko se može baviti pružanjem usluga smještaja, čime bi se spriječilo podrivanje tržišta hotelijera. Set pravila, predlaže, treba biti praćen jasnom kaznenom politikom koja bi trebala biti rigoroznija za slučaj da se pravila ne poštuju.  

Opširnije u Pobjedi...

Foto: sisterlogic.com

Portal Analitika