Svijet

Tramp na prvoj konferenciji: Odbio sam posao vrijedan dvije milijarde eura

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp oštro je danas kritikovao objavljivanje navoda da Rusija posjeduje kompromitujuće podatke o njemu i da je podložan ucjeni, istakavši da su to sramotne besmislice i laži kakve bi samo nemački nacisti mogli da smisle. Tramp je to rekao tokom jednosatne konferencije za novinare u svojoj kuli u Njujorku, devet dana pre predsedničke inauguracije, prenosi Rojters.
Tramp na prvoj konferenciji: Odbio sam posao vrijedan dvije milijarde eura
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da li prihvata ocjene da je Putin uticao na to da on bude izabran za predsjednika, Tramp je naglasio da "ako se on dopada Putinu kao izbor, to treba shvatiti kao prednost, a ne slabost, jer su odnosi SAD sa Rusijom užasni".

- Da li zaista vjerujete da bi Hilari bila stroža prema Putinu od mene? Da li u to stvarno neko vjeruje - upitao je Tramp.

On je naglasio da nije imao "nikakve dogovore" sa Rusijom, "nikakva dugovanja, pozajmice, niti otvorene projekte".

- Za vikend mi je ponuđeno dvije milijarde dolara za projekat u Dubaiju sa mojim prijateljem. Divan čovjek. Odbio sam. Nisam morao, jer kao što znate nije bila u pitanju situacija sa sukobom interesa zbog toga što sam predsjednik. Mogao bih da upravljam zemljom i svojom kompanijom istovremeno. Ne bi mi se dopalo, ali mogao bih ako bih htio - rekao je Tramp, najavljujući da će menadžment kompanije prepustiti sinovima Donaldu Junioru i Eriku i da se potpuno povlači iz biznisa.

Upitan zašto je proveo nedjelje kritikujući zaključak bezbjednosnih agencija oko hakovanja od strane Rusije da bi sada to priznao, on je kratko rekao da je "veoma tužno" kada takvi izveštaji dospiju u medije, odbijajući dalje komentare.

Tramp poručio je danas da će sprovesti plan o izgradnji zida na granici sa Meksikom nakon što preuzme predsedničku dužnost, istakavši da će Meksiko nadoknaditi SAD troškove izgradnje zida.

"Mogao bih da čekam godinu i po dana dok ne završimo pregovore sa Meksikom, koje ćemo početi odmah nakon što preuzmemo dužnost, ali ne želim da čekam", rekao je Tramp na prvoj konferenciji za novinare otkako je pobijedio na izborima 8. novembra, prenosi AFP.

Tramp je kritikovao farmaceutsku industriju zbog previsokih cijena ljekova i proizvodnje u inostranstvu.

"Ova industrija se izvlači sa ubistvom. U farmaceutskoj industriji postoji mnogo lobija, mnogo lobista i dosta moći", izjavio je Tramp na prvoj konferenciji za novinare od izbora za predsjednika SAD, što je prouzrokovalo da akcije farmaceutskih kompanija počnu da tonu, prenosi agencija Frans pres...

Agencije

Portal Analitika