Abiznis

Crna Gora produžila članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu

Crna Gora produžila je članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu (International Olive Council), čime je sektoru maslinarstva omogućen dalji razvoj, kroz usaglašavanje sa EU stadardima, razmjenu znanja, iskustva, edukaciju i usavršavanje stručnjaka. Nastavak saradnje sa Međunarodnim savjetom za maslinu ozvaničen je krajem prošle godine u Njujorku, potpisivanjem Sporazuma o maslinovom ulju i stonim maslinama.
Crna Gora produžila članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o novom Sporazumu koji su krajem prošle godine potpisale i ostale zemlje članice IOC, a koji nasljeđuje međunarodni sporazum o maslinovom ulju i stonim maslinama iz 2005. godine. Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2017. godine i biće na snazi narednih deset godina.

U Sporazumu o maslinovom ulju i stonim maslinama definisani su ciljevi u oblastima standardizacije i istraživanja, uzgoja maslina, dobijanja maslinovog ulja i tehničke saradnje, kao i na planu promocije proizvoda od maslina i razmjene informacija. Takođe, dokument definiše tehničke detalje vezane za funkcionisanje IOC.

Međunarodni savjet za maslinu, sa sjedištem u Madridu, jedina je organizacija koja se na svjetskom nivou bavi maslinovim uljem i maslinama. Standardi IOC prihvaćeni su od Evropske komisije, i uvršteni u regulative EU, što je bitno za crnogorske proizvođače, koji se na taj način postepeno prilagođavaju standardima. Našoj zemlji, kao članici IOC od 2007. godine, na raspolaganju su sve novine i dostignuća u ovoj oblasti (naučna, zatim ona koja se odnose na proizvodnju maslinovog ulja i njegovo stavljanje na tržište), preko davanja informacija i statističkih podataka, ali i kroz neposredno učešće u kreiranju istih, kroz predstavnike u Vijeću članova i Savjetodavnom odboru. IOC sprovodi kontinuiranu edukaciju kroz obuke i seminare, koji se finansiraju svake godine za kandidate zemalja članica. Crna Gora je koristila i mogućnosti koje pruža Međunarodni savjet za maslinu u dijelu stipendiranja magistarskih i doktorskih studija  u ovoj i srodnim oblastima.  

Portal Analitika