Abiznis

Poreska uprava pozvala preduzeća da se prijave za reprogram duga

Poreska uprava (PU) obavijestila je poreske obveznike da je Zakon o reprogramu poreskog potraživanja, na osnovu koga se poreski dug može reprogramirati na 60 mjesečnih rata, stupio na snagu.
Poreska uprava pozvala preduzeća da se prijave za reprogram duga
Portal AnalitikaIzvor

Na sajtu Poreske uprave je obvjavljeno da će javni poziv raspisati najkasnije do 31. marta. Rok za podnošenje zahtjeva biće određen pozivom i ne može biti kraći od 30 dana od objavljivanja poziva.

Nakon prijema zahtjeva za reprogram, PU donosi rješenja o reprogramu, i to u roku 60 dana od podnošenja zahtjeva, te praćenje realizacije jednokratne uplate najkasnije 90 dana od donošenja rješenja o reprogramu, kao i urednosti izmirivanja mjesečnih rata po donijetim rješenjima.

“Zakon predviđa ukidanje rješenja o reprogramu poreskim obveznicima koji u roku od 90 dana ne obezbijede jednokratnu uplatu, koji kasne s uplatom tri mjesečne rate ili s uplatom tekućih poreskih obaveza duže od 30 dana”, precizirali su iz PU. 

Odredbe Zakona predviđaju mogućnost otplate poreskog duga u najviše 60 rata, uz obavezu obezbjeđenja jednokratne uplate, u iznosu od deset odsto od ukupnog duga, pri čemu dinamiku izmirivanja poreskog duga, odnosno broj mjesečnih rata, predlaže sam obveznik

Važna odredba Zakona je da će se svim poreskim obveznicima koji na takav način izmire osnovni dug, otpisati evidentirane kamate. 

“PU, imajući u vidu navedeno, poziva sve poreske obveznike koji imaju evidentiran poreski dug da se odazovu na javni poziv, te da iskoriste mogućnost otplate duga u ratama uz otpis kamata i troškova postupka u vezi sa poreskim potraživanjem”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika