Politika

Mekejn: SAD će uskoro ratifikovati Protokol

Senat Sjedinjenih Američkih Država će u najskorije vrijeme ratifikovati Pristupni protokol Crne Gore NATO savezu, saopštio je američki senator Džon Mekejn. On je, u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, čestitao Markoviću izbor na funkciju premijera.
Mekejn: SAD će uskoro ratifikovati Protokol
Portal AnalitikaIzvor

Telefonski poziv republikanskog senatora Mekejna uslijedio je dan uoči sjednice Spoljnopolitičkog odbora Kongresa na kojoj bi trebalo da bude raspravljano o ratifikaciji Protokola.

Pobjeda je juče objavila da je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u jedina tačka dnevnog reda radne sjednice Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD, nakon koje će biti održano saslušanje povodom nominacije Reksa Tilersona za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država. Nakon razmatranja, Pristupni protokol biće upućen na izjašnjavanje pred punim sastavom Senata. U decembru je Spoljnopolitič- ki odbor prethodnog saziva Senata jednoglasno dao zeleno svjetlo za ratifikaciju Protokola koji, zbog kratkog vremenskog roka, nije odobren prije raspuštanja Kongresa.

Međunarodni ugovori ostaju u senatskoj proceduri i u novom sazivu Kongresa, ali Spoljnopolitički odbor mora ponovo da usvoji rezoluciju o njihovoj ratifikaciji.

Mekejn je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio žaljenje što zbog iznenadnih obaveza u Vašingtonu nije mogao posjetiti Crnu Goru 2. januara.  On je najavio da će sa grupom američkih senatora posjetiti Crnu Goru u najkraćem roku.

Marković je, kako se navodi, zahvalio Mekejnu na čestitkama i kazao da je uvjeren da će partnerska saradnja Crne Gore i SAD biti nastavljena i u narednom periodu. 

- Strateško partnerstvo dvije zemlje biće dodatno ojačano skorim članstvom Crne Gore u Sjevernoatlantskoj alijansi - ocijenio je Marković.

(Pobjeda)

Portal Analitika