Politika

Medojević: Rakčević ima neke druge planove

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da odbijanje lidera GP URA Žarka Rakčevića da podrži platformu DF-a nije dobra poruka za jedinstvo opozicije. Medojević je dodao da bi zbog višeg interesa opozicija trebalo da prevaziđe netrpeljivosti i razlike.
Medojević: Rakčević ima neke druge planove
Portal AnalitikaIzvor

- Očigledno je da Rakčević ima neke druge planove. Šta je rezultat toga, to ne znamo, ali svakako nije optimalan model opozicione saradnje. Treba zaboraviti sve naše lične frustracije i sukobe, jer smo u situaciji da se borite za slobodu. Programi stranaka ne bi trebalo da imaju bilo kakvu ulogu - kazao je Medojević za Pobjedu.

Odbijanje

Lider PZP-a je podsjetio da su iz građanske opozicije odbili gotovo sve njihove prijedloge.

- Odbili su proteste, vladu u sjenci, parlament u sjenci... Rakčević ima sužen pogled i dosta usko posmatra politiku i ne shvata domete djelovanja Demokratskog fronta. Naša politika je mnogo šira i mnogo veća - naveo je Medojević.

On je, komentarišući stav lidera GP URA da je za saradnju samo sa partijama koje su za sekularnu i građansku državu i članstvo u EU, kazao da je Crna Gora u pretpolitičkom dobu i da takvi stavovi ne stoje.

- To da li je neko za NATO ili protiv NATO-a, da li neko ima različite stavove o nekim gorućim regionalnim pitanjima, i o sankcijama Rusiji - to su programske razlike, koje u ovom momentu nijesu toliko bitne. Ovo je borba za fundamentalna ljudska prava i slobode i sve drugo nije važno - rekao je Medojević. Prema njegovim riječima, platforma DF-a je optimalan model koji je ,,razvijen na iskustvima evropskih antisistemskih pokreta u Jugoistočnoj Evropi nastalih nakon pada Berlinskog zida“.

- Nema tu prevelikog filozofiranja. Ako su izbori pokradeni a jesu, ako je Milivoje Katnić izveo državni udar, potpuno je logično da opozicija ne priznaje izbore i bojkotuje parlament. Ipak, ono što je normalno jeste da se uđe u novu fazu djelovanja i DF je ponudio platformu koja je optimalna školski, udžbenički model. Mi kao ubjedljivo najjača opoziciona lista ne koristimo svoju snagu već se ponašamo odgovorno. Nema lične sujete i frustracije, jer je nama važan svaki opozicioni glas, svaki subjekat- rekao je Medojević. On je dodao da je platforma DF-a plan koji je ,,institucionalizacija državne krize“. Dakle, naš plan je bio da postoji paralelni parlament, paralelna vlada, odnosno postoje uslovi da se pregovara o razrješenju krize sa DPS-om. Zašto je to odbijeno, treba pitati opoziciju, naveo je on.

Plan

Medojević kaže da DF ima svoj plan daljeg djelovanja.

- Pripremamo se za izbore u Nikšiću i na vrijeme smo predložili plan koji predviđa vraćanje povjerenja između opozicionih stranaka. Jedna lista u Nikšiću bi bila logična kao i jedinstveni zahtjevi DPS-u za rješenje političke krize, kao i jedan kandidat za predsjedničke izbore - rekao je on. Međutim, bez obzira na sve slabosti, Medojević smatra da je opozicija postigla neki minimum saglasnosti koji se sprovodi kroz bojkot parlamenta i zahtjev za ponavljanje izbora.

 - Zajednički bojkot parlamenta je, mogu reći, nevjerovatan uspjeh bez obzira na sve razlike koje postoje kao i lične i liderske sujete - zaključio je lider PZP.

 

Kako sam postao četnik, a Danilović i Bečić građanska opcija?

Medojević je komentarišući navode o DF-u kao ,,varvarskoj opoziciji“, koje je upravo izgovorio Rakčević, naveo da mu nije jasno kako su PZP i on lično nacionalisti i četnici, a Aleksa Bečić i Goran Danilović građanska opozicija.

- Za mene to da kaže koji sam 90-ih bio hapšen zbog protesta protiv građanskog rata, protiv napada na Dubrovnik. Sada sam ja nacionalista, a Goran Danilović koji je bio potpredsjednik Nove srpske demokratije i Bečić, koji je bio u SNP-u, su građanska opcija. Kako to da sam ja koji sam govorio na mitinzima Liberalnog saveza sada postao četnik i nacionalista - zapitao se Medojević.

(Pobjeda)

Portal Analitika