Abiznis

Salamadija: U slučaju daljeg rasta cijena goriva, prevoz će biti skuplji

Izvršni direktor kotorske kompanije Autoboka i predsjednik grupacije za prevoz putnika i tereta u drumskom saobraćaju Privredne komore Crne Gore Veselin Salamdija, kazao je za Portal Analitika da će u slučaju daljeg rasta cijena goriva autoprevoznici biti prinuđeni da povećaju cijene svojih usluga.
Salamadija: U slučaju daljeg rasta cijena goriva, prevoz će biti skuplji
Portal AnalitikaIzvor

''Što se tiče povećanja cijena goriva ono predstavlja značajan udar na poslovanje svih prevoznika koji obavljaju komercijalni prevoz putnika. Kao što svi znamo, gorivo predstavlja najveću stavku u troškovima svakog prevoznika i neminovno je da će se odraziti na poslovanje naših prevoznika. Međutim udruženje prevoznika mora napraviti ozbiljnu analizu nakon povećanja cijena sa dva aspekta, a to je: sa aspketa konkurentnosti naših prevoznika u odnosu na prevoznike iz okoline jer je očigledno da je cijena goriva u Crnoj Gori značajno veća od cijena goriva u zemljama u okruženju, što ima za posljedicu padanje konkurentnosti naših prevoznika; drugi aspekt je prevoz putnika, pa se na tom aspektu mora takođe uraditi analiza. Moramo takođe voditi računa o direktnom uticaju povećanja cijena na standard građana jer je i ovako situacija mnogo teška'', istakao je on.

Salamadija je za naš portal dodao da je i ranije bilo slučajeva da cijene goriva dostižu ovaj nivo pa su prevoznici odlučili da ne povećavaju cijene.

''Sada ne možemo ništa unaprijed reći te ćemo u skadu sa analizom dosnositi odluke. Nažalost, kao što vidimo cijene goriva se mijenjaju svakih 15 dana i prema našim očekivanjima cijene goriva će nastaviti da rastu. U tom slučaju prevoznici će biti prinuđeni da podigu cijene svojih usluga, ali u kom nivou ostaje da vidimo u narednom peridou. Zbog toga i zbog slučaja da je ovo, ponavljam, direktan udar na građane koji koriste autobuski prevoz, prevoznici moraju vrlo oprezno analizirati uticaj povećanja ne samo goriva nego i ostalih dažbina i donijeti konačnu odluku'', zaključio je Salamdija.

 

L.Đ.

Portal Analitika