Sci/Tech

Hrvatski sabor dodijelio državnu nagradu za nauku Nikoli Miškoviću

Hrvatski sabor dodijelio je godišnju državnu nagradu za nauku prof. dr Nikoli Miškoviću.
Hrvatski sabor dodijelio državnu nagradu za nauku Nikoli Miškoviću
Portal AnalitikaIzvor

 - Za značajno naučno dostignuće u području tehničkih znanosti za istraživanje kooperativnog upravljanja i interakcije čovjek - robot u robotici - stoji u obrazloženju dodjele državne nagrade za nauku, koja je na svečanosti u Hrvatskom saboru uručena Nikoli Miškoviću. Nagrada se dodjeljuje za izuzetno važna dostignuća u naučnoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za naučna ostvarenja u primjeni rezultata naučnoistraživačkog rada, koja su postigli naučnici, istraživači i naučni inovatori.

Prema odluci koju je donio Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, ukupno je 29 nagrađenih, a nagrade su im uručili predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost Božo Petrov, te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, piše Pobjeda.

Ovom nagradom je Nikola Mišković još jednom potvrdio izuzetan rad i svoje mjesto među vodećim naučnicima u Hrvatskoj i svjetskoj naučnoj zajednici. Prije tri godine dobio je nagradu za najboljeg mladog naučnika (do 30 godina) u Hrvatskoj, a sredinom 2016. izabran je u status vanrednog profesora na FER-u. Voditelj je tima mladih naučnika u projektu CADDY kao prvi FP7-ICT STREP projekat kojeg koordinira hrvatski partner. Član je Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba. 

Portal Analitika