Svijet

Asad spreman da pregovara i o odlasku sa vlasti?

Predsjednik Sirije Bašar Asad rekao je da su sirijske vlasti spremne da pregovaraju "o svemu" tokom najavljenih mirovnih razgovora u Kazahstanu.
Asad spreman da pregovara i o odlasku sa vlasti?
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističe Rojters, Asad je rekao da je spreman da tamo razgovara i o svojoj predsjedničkoj funkciji, ali se ogradio i rekao da je "ona regulisana ustavom".

Međutim, datum sastanka u Astani još nije utvrđen, a ne zna se ni ko bi sjedio za stolom na pregovorima koje iniciraju Sirija, Iran, Turska i Rusija.

"Spremni smo da idemo sa delegacijom u Astanu kada se zakaže datum za mirovnu konferenciju. Spremni smo da pregovaramo o svemu", rekao je Asad. 

Na pitanje francuskih novinara da li to podrazumjeva i njegovu poziciju, odgovorio sa: "da, ali ona je povezana sa Ustavom". 

"Ako žele da razgovaraju o tome, onda moraju da razgovaraju i o ustavu", rekao je Asad i naveo da bi bilo kakva nova ustavna rješenja morala da budu donijeta poslije referenduma. 

Asad je rekao i da ne zna ko će biti sa druge strane stola i upitao je da li bi to bila "prava opozicija u Siriji". 

Prekid vatre kome su posredovali Turska i Rusija prekršeno je, a Asad je najavio da će u narednim danima vojska Sirije kontrolisati "cijelu teritoriju zemlje", uključujuči i oblasti oko Damaska.

 

b92.net

Portal Analitika