Društvo

I narednih nekoliko dana izuzetno hladno

Meteorolozi su i za danas najavili crveni meteoalarm, što znači da će temperature biti izuzetno niske.
I narednih nekoliko dana izuzetno hladno
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, preovladavaće promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, a na sjeveru umjereno do potpuno oblačno, ponegdje uz provijavanje snijega. Duvaće umjeren do jak vjetar, u južnim predjelima povremeno i veoma jak, sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od minus 21 do minus šest, najviša dnevna od minus 15 do tri stepena. 

Rekord na Žabljaku Juče, četvrtog dana ledenog talasa najhladnije je bilo na Žabljaku gdje je u 14 sati temperatura bila oko 14 i po stepeni ispod nule, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. U Pljevljima je minus 12, a u Kolašinu minus 11 stepeni. U Nikšiću je minus šest stepeni, a subjektivni osjećaj je da je u tom gradu minus 13 stepeni. Na Cetinju je skoro četiri stepena ispod nule, a u Podgorici minus 0,4 stepena. U Herceg Novom i Baru je temperatura iznad nule 2,6 i 1,2 stepena, dok je u Ulcinju minus 0,7 stepeni. Najviše snijega palo je u Plavu i na Žabljaku. U tim opštinama visina sniježnog pokrivača iznosila je 48 centimetara. U prijestonici je bilo 45, a u Andrijevici 40 centimetara snijega. Visina snijega u Rožajama je iznosila 39, u Šavniku 38, Kolašinu 35, Beranama 28, Pljevljima 27, Bijelom Polju 25 i Nikšiću 13 centimetara. Meteoalarm Zavod za hodrometeorologiju i seizmologiju izdaje crveni meteoalarm kada su prognozirane posebno opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja. Građanima se preporučuje da u takvim slučajevima prate naredbe i savjete nadležnih službi.

Meteoalarm je internet stranica stvorena radi upozorenja javnosti na opasne vremenske prilike u Evropi. Nastala je udruživanjem više od 30 zemalja Evrope, odnosno njihovih meteoroloških službi. Razrađen je opšte razumljiv sistem koji koristi simbole i bojom kodirane karte i pomoću njih daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Evrope. Osim crveni, meteoalarm može biti bijeli, zeleni i narandžasti.

Zaledilo more kod Obale Đuraševića

U noći između subote i nedjelje zaledio se dio mora u Tivatskom zalivu. U Bokokotorskom zalivu, za zimskih dana, more bi se ledilo kod Morinja i Stoliva, ali ni najstariji mještani Krtola ne pamte da je i dio mora između Miholjske Prevlake i krtoljske obale bio pod ledom. Neobična slučaj u blizini Obale Đuraševića prouzrokovalo je hladno vrijeme i temperatura koja je i tokom dana ispod nule, a noću se spuštala i do minus osam stepeni. Uz jaku buru sa olujnim udarima vjetra subjektivni osjećaj temperature, kako su procijenili meteorolozi, bio je i minus petnaest stepeni. Zbog niskih temperatura zaledilo se i više ulica, pa su juče ekipe Komunalnog rizlom zasipale Ulicu 21. novembra u centru grada i nekoliko ulica u naselju Dumidran. Dan ranije, komunalci su posipali dio puta prema groblju u Lepetanima i saobraćajnicu u naselju Kava.

 

 

Portal Analitika