Crna hronika

Ko sprečava Srbiju da postupa po Interpolovim potjernicama

Sjenku na saradnju Srbije i Crne Gore koju premijeri i ministri opisuju u superlativu baca Interpolova potjernica za dvojicom srpskih državljana - koje traži Crna Gora, a hapšenje za sada eskivira Srbija.
Ko sprečava Srbiju da postupa po Interpolovim potjernicama
Portal AnalitikaIzvor

Ako su političari iskreni u ovim ocjenama saradnje sa susjedima, onda se postavlja pitanje da li opstrukciju cijele priče vrši Ministarstvo pravde, koje takođe ima nadležnosti oko isporuke lica sa potjernica.

Apsurdi i procedure

 

Da apsurd bude veći, Srbija se našla u sličnoj situaciji: Ramuš Haradinaj za kojim je Srbija raspisala Interpolovu potjernicu, zbog zločina na Kosovu, uhapšen je u Francuskoj i pitanje je da li će on biti izručen Srbiji. Naime, premijer Srbije kaže da će Srbija tražiti izručenje Haradinaja i poručuje Francuzima da pravo treba da bude iznad politike.

Ali, gdje je pravo, a gdje politika u slučaju Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, koje potražuje Crna Gora a Srbija ih ne hapsi - iako jedan od njih uredno objavljuje svoje aktivnosti na društvenim mrežama i ne samo što tvrdi da je u Srbiji, već je uslikan i pored ruskog ministra spoljnih poslova u Beogradu.

Pobjedi je iz Republičkog javnog tužilaštva Srbije odgovoreno da saradnja sa Crnom Gorom teče bez problema, dok direktor srpske policije Vladimir Rebić nije odgovorio na pitanja o toj saradnji. Inače, to je već treći mejl koji je Pobjeda poslala srpskoj policiji, a tiče se i hapšenja lica sa potjernica, koji je ostao bez odgovora. Direktora policije smo kontaktirali jer je ministar policije Nebojša Stefanović protekle sedmice rekao da ne zna da li je Ristić na potjernici i da to nije posao ministra policije već direktora. Za dr Zorana Dragišića, profesora beogradskog Fakulteta za bezbjednost, pitanje neizručenja Ristića i Bogićevića je u domenu krivično-procesnog prava. On kaže i da ne vjeruje u spekulacije da ova dvojica nijesu uhapšeni, jer Rusija ima veliki uticaj na Srbiju i objašnjava:

,,Mislim da se uticajem Rusije na Srbiju mnogo manipuliše i ne vjerujem da je taj uticaj baš toliki da Srbija ne bi uhapsila neke kriminalce zato što joj Rusija kaže da ih ne hapsi. Srbija je ipak suverena zemlja, vodi računa o svom suverenitetu i mislim da tako nešto ne bi bilo moguće. Ako bi tako nešto bilo moguće, Srbija bi prestala da bude suverena država, a mislim da to nije slučaj“.

Spremnost za saradnju

 

Profesor Dragišić napominje da postoje Interpolove potjernice od prije deset ili više godina za ljudima koji su još uvijek na slobodi. - Ne treba odmah zaključivati da postoji nespremnost da Srbija te ljude uhapsi. Ne mogu da vjerujem da bi Srbija čuvala ljude koji su osumnjičeni i koje potražuje neka druga država preko Interpola - kaže profesor izražavajući sumnju da će Haradinaj biti izručen Srbiji.

On ističe da u ovom trenutku ima bar stotinu ljudi koje traži policija, a za koje se pretpostavlja da se nalaze na teritoriji Srbije i da je siguran da niko za kojim je raspisana potjernica, a dostupan je srpskim vlastima ne bi bio namjerno eskiviran.

- Ne vjerujem da postoji opstrukcija u srpskim vlastima. U ovom konkretnom slučaju imamo pripremu terorističkog napada u Crnoj Gori, a Srbija je bila kooperativna, dala je mnogo informacija Crnoj Gori, što je potvrđeno sa obje strane. Kada su srpske vlasti bile spremne da daju informacije, ne vjerujem da bi držale nekog ko je osumnjičen za ta djela - kaže Dragišić. (Pobjeda)

Portal Analitika