Društvo

Povećan broj djece u vrtićima u sjevernim opštinama

Broj djece koja su upisana u predškolske ustanove u šest sjevernih crnogorskih opština, gdje je sprovođena kampanja „Svi u vrtić“, povećao se ove godine u prosjeku za 22 odsto, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.
Povećan broj djece u vrtićima u sjevernim opštinama
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je cilj kampanje, koju su spoveli crnogorska Vlada i UNICEF, ostvarenje obuhvata od 95 odsto djece uzrasta od tri do šest godina do 2020. godine.

Perks je naveo da mu je veliko zadovoljstvo što je novi ministar prosvjete potvrdio da je to i dalje prioritet.

„Mislim da treba stalno da podsjećamo roditelje da je predškolsko obrazovanje presudno za rani razvoj mozga, sticanje komunikacionih i jezičkih vještina, počev od uzrasta od tri do šest godina, a malo je vjerovatno da će djeca koja ne idu u vrtić to uspjeti da nadoknade u kasnijem razvoju“, rekao je Perks agenciji MINA.

On je ukazao na saznanja, tokom posljednjih 50 godina, koja pokazuju da se 85 odsto razvoja mozga dešava do navršene šeste godine života.

„Stoga je zabavan i djeci prilagođen način učenja u ranim godinama života možda važniji za kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj nego bilo koja druga faza obrazovanja“, dodao je Perks.

Kako je rekao, institucije naporno rade na obezbjeđivanju dostupnosti vrtića svakom djetetu.

On je, govoreći o radu Dječjeg doma Mladost u Bijeloj, saopštio da u toj ustanovi rade posvećeni i divni ljudi, i naveo da su ponosni što sarađuju sa njima.

Međutim, kako je kazao Perks, djeci su potrebni roditelj, ljubav i dosljedna komunikacija sa tom osobom.

On je saopštio da je broj djece uzrasta do tri godine smještene u Domu opao sa 28 koliko ih je bilo 2010. godine, na dvoje koliko ih danas ima.

Perks je naveo da je smještanje djece tog uzrasta u velike institucije najštetnije zbog potrebe djeteta za uspostavljanjem veze sa roditeljem u ranom djetinjstvu i užasnih posljedica koje nedostatak te veze ostavlja na razvoj mozga.

„Nadamo se da ih 2017. godine više neće biti uopšte, što je prvi korak ovog procesa transformacije“, poručio je Perks.

Na pitanje da li mediji primjereno izvještavaju o djeci, Perks je odgovorio da je ostvaren veliki napredak u smislu zaštite privatnosti.

„Prije nekoliko godina, mediji su prikazivali djecu iz Dječjeg doma Mladost, što je bilo šokantno. Nakon određenih diskusija, sa tim se u potpunosti prestalo“, kazao je Perks.

On je ocijenio da postoji i više poštovanja privatnosti prilikom izvještavanja o djeci iz siromašnih domaćinstava, kao i o djeci u krivičnim postupcima.

Sa druge strane, prema riječima Parksa, tokom proteklih trideset godina, globalna saznanja o razvoju djece dramatično su se promijenila usljed revolucionarnih otkrića u oblastima genetike, neurologije, pedijatrije i psihologije.

On je ukazao da dječji optimalni razvoj počinje još u majčinom stomaku, i najveći dio razvoja kod čovjeka se dešava tokom prvih godina života.

Perks je ukazao da dugoročni ekonomski, društveni i demokratski razvoj zavisi od toga koliki se prioritet daje razvoju djece.

Kako je rekao, današnja djeca biće pokretači sjutrašnjeg razvoja, a ipak, globalno posmatrano,43 odsto djece mlađe od pet godina neće ostvariti svoj puni potencijal u odrasloj dobi usljed nasilja, neupućenosti roditelja u nova saznanja i problema sa kvalitetom obrazovanja.

„To bi trebalo da bude ključno političko pitanje u društvu“, zaključio je Perks.

MINA

Portal Analitika