Društvo

CPC: Bez naše crkve nema ni Crne Gore

Pravoslavni vjernici proslavili su najradosniji hrišćanski praznik Božić. U više crnogorskih gradova održane su božićne liturgije.
CPC: Bez naše crkve nema ni Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska pravoslavna crkva je liturgiju, koju je služio episkop argentinski CPC Gorazd, održala sa sveštenstvom u Crkvi Prepodobnog Ivana Crnojevića na Cetinju. Nakon liturgije besjedio je protojerej stavrofor Jovan Tomović, koji je čestitajući prisutnima Božić posebno pozdravio djecu. - Volio bih da svi mi ovdje budemo mudraci, da se poklonimo Gospodu, vođeni zvijezdom. Danas imamo nekoliko zvijezda. Jedna je ono što je napisano u Jevanđelju. Zvijezde su nam i naši svetitelji mudraci koji su da bi ukazali poštovanje, Gospodu poklonili tamjan i mirnu, a mi danas treba da poklonimo sami sebe, svoj um, dušu, svoje vrijeme - kazao je on.

Loši uslovi

On se osvrnuo i na to što CPC i ove godine najradosniji hrišćanski praznik proslavlja u lošim uslovima, kako je rekao, „u hladnom hramu, kao u pećini“. - Jedino što ovdje nemamo vatru da založimo. Hristos se rodio u pećini, ali bila je tamo i vatra - kazao je Tomović. On je pozvao sve prisutne da se drže u vjeri i naciji svojoj, da čuvaju svoje običaje i crnogorsko ime. - Poštujući sve druge, a držeći svoje i ne kolebati se oko toga. To je osobina čovjeka, da bude čvrst, da vjeruje u Boga. Ima čovjek posebne osobine sa kojima dokazuje da je božansko biće, da je sličan Bogu – kazao je Tomović. Nakon liturgije djeci su podijeljeni božićni pokloni.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije svetu arhijerejsku liturgiju služio je sa sveštenstvom u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici. Kako prenosi portal RTCG, Amfilohije je vjernicima poru- čio da je Bog naš brat, a mi njegova braća i sabraća. On je poželio mir, slogu i pozvao prisutne da oprostimo jedni drugima i zagrlimo jedni druge. Na liturgiji je pročitana poslanica patrijarha SPC Irineja u kojoj se kaže da „Božić otkriva smisao i cilj života na zemlji“.

Dva badnjaka

Vjernici CPC i SPC i ove godine ložili su dva badnjaka u svim gradovima, a centralne svečanosti u petak su organizovane u prijestonici. Skupovi su protekli bez incidenata. U besjedi mitropolita Mihaila koju je pročitao protonamjesnik Ivan Pajović, paroh kotorski, poručeno je da se crnogorska javnost okrene narodu crnogorskome, svome državnome domu Crnoj Gori i svojoj dobročiniteljki Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

- Dragi moji Crnogorci i Crnogorke, poštovani građani Crne Gore širom vaseljene, hrišćani se raduju Božiću slaveći rođenje Bogočovjeka, najvažnijeg događaja u istoriji vaseljene. Danas raskidaju ljudi savez sa Bogom, a obnavljaju sa Sotonom, ljube Hrista Judinim poljupcima, a to su domaći odrodi i zakleti neprijatelji naše Crnogorske pravoslavne crkve i države Crne Gore, koje ne mogu postojati jedan bez drugoga - naveo je Mihailo u besjedi. U besjedi se dalje poručuje Crnogorcima da ako se i dalje budemo stalno podsjećali i upozoravali neće se daleko stići, „jer miš u tikvu što je nego šušanj“.

U svom obraćanju mitropolit Amfilohije je "novu azbuku" nazvao okupatorskim pismom, izrazio nadu da će oni koji su danas na vlasti „i koji su latinicu silom nametnuli, shvatiti da se budućnost Crne Gore ne može graditi na lažnim načelima“. On je pozvao ministra prosvjete u Vladi i profesore jezika u Crnoj Gori da ne gaze po moralnom, duhovnom, intelektualnom, prosvjetnom biću Crne Gore, ako Crnu Goru zaista vole. Amfilohije je takođe naglasio da je obaveza, prvenstveno Cetinja, da nakon sto godina, kamen temeljac za gradnju hrama Svete Trojice, bude ugrađen u temelj hrama iznad Cetinjskog manastira, čija je gradnja bila predviđena još u vrijeme mitropolita Gavrila Dožića. Uprkos ledenom vjetru orkanske jačine, brojni vjernici Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve tradicionalno su nalagali badnjake na otvorenom, ispred Sabornog hrama i Ljetnikovca kralja Nikole u Nikšiću. Oni su naloženi i u Kotoru, Herceg Novom, dok je u Baru i Tivtu nalaganje odloženo za 13. januar zbog velike bure.

(Ekipa Pobjede)

Portal Analitika