Svijet

U Moskvi najhladniji Božić u posljednjih 120 godina

Danas su u Evropi zabilježene polarne temperature koje su u Poljskoj odnijele deset života, Istanbulu donijele sniježni prekrivač, a Moskvi najhladniji Božić u posljednjih 120 godina.
U Moskvi najhladniji Božić u posljednjih 120 godina
Portal AnalitikaIzvor

Deset ljudi se smrznulo u posljednja dva dana u Poljskoj, gdje su temperature u nekim dijelovima zemlje pale ispod - 20 Celzijevih stupnjeva, saopštio je u subotu vladin Institut za državnu sigurnost (RCB).


Hladan talas zahvatio je Poljsku u noći na četvrtak. Broj žrtava mogao bi rasti za vikend, budući da će temperatura ostati ispod - 20 Celzijevih stupnjeva.

Policija poziva Poljake da budu oprezni i da pripaze na one kojima prijeti hipotermija, osobito beskućnike.

120 godina ovako niska temperatura nije zabilježena u Moskvi

Moskva, gdje se živa u termometru tokom noći spustila na - 30 Celzijevih stupnjeva, slavila je pravoslavni Božić po hladnoći kakva nije zabilježena već 120 godina, javlja agencija RIA Novosti.

U Sankt Peterburgu, gdje su zabilježena - 24 stupnja, policija je pronašla tijelo muškarca koji se smrznuo u noći na subotu.

Tursku je zahvatila sniježna mećava koja je paralizirala Istanbul, gdje su u subotu otkazane stotine letova i prekinut prolazak Bosforskim moreuzom.

Mrtvi i u Bugarskoj

U Bugarskoj, blizu turske granice, pronađena su tijela dvoje ilegalnih iračkih migranata.

U Grčkoj, u subotu je temperatura bila na sjeveru zemlje - 15 stepeni.

I Švajcarska  je, javlja Meteonews, u noći na subotu bila pogođena polarnom hladnoćom, pa je tako u Davosu zabilježeno - 19, a u Bernu - 15,5. Najniže temperature ove zime izmjerene su u petak ujutro u La Brevineu, u Juri, minus od 29,9 stupnjeva, na visini od 1000 m.


I u Njemačkoj je noćas bilo najhladnije ove zime, pa je tako u dva sela u Bavarskoj izmjereno - 26, a u Berlinu - 15.

Agencije

 


 

 

Portal Analitika