Društvo

Amfilohije: Proklet je onaj koji loži badnjak ispred Dvorca kralja Nikole

Ispred Cetinjskog manastira danas je badnjak nalagala Mitroplija crnogorska-primorska Srpske pravoslavne crkve. Badnjak su, po tradiciji, prvo donijeli predstavnici Martinovića i Borilovića iz Bajica, a onda i predstravnici ostalih crnogorskih plemena.
Amfilohije: Proklet je onaj koji loži badnjak ispred Dvorca kralja Nikole
Portal AnalitikaIzvor

U bjesjedi je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao da se 553 godine vjernici okupljaju na tom istom mjestu i nalažu badnjak.

U svojoj besjedi se osvrnuo i na novu azbuku, za koju je kazao da je „okupatorsko pismo“.

- Nemamo mi ništa protiv latinice, da nju koriste braća Hrvati, Italijani, Njemci. Ali ko ima pravo da ukrade naše pismo, našu azbuku, slovo Ćirilovo, slovo cetinjskog „Oktoiha“, slovo Svetog Petra Cetinjskoga - kazao je Amfilohije.

On je izrazio nadu da to neće dugo trajati i da će oni koji imaju vlast shvatitiu da se ne može graditi budućnost Crne Gore na lažnim načelima, na lažnom jeziku i lažnoj azbuci.

- Može samo da se gradi na onome na čemu je građena, na svemu onome što časno i čestito bilo kroz vjekove – poručio je on.

Mitropilit crnogorsko-primorski takođe je najavio mogućnost gradnje hrama Svete Trojice na Cetinju, za koji kamen temeljac čuva u svom kabinetu. Uputio je molbu gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Bogdanoviću da odustane od smještanja ikone bogorodice Filermose u Cetinjsku pećinu.

Amfilohije je poručio svima koji nalažu badnjak ispred Dvorca kralja Nikole da odustanu od toga.

- Opet pozivam onu našu braću koja se okupljaju i lože logorsku vatru ispred Dvora kralja Nikole: nemojte, braćo, kumim vas Bogom! Ne navodite prokletstvo na sebe, na ovaj grad. Time se odričete Svetog Petra Cetinjskoga i kralja Nikole koji je ovdje ložio badnjak, iako mu je dvorac tamo. Ja se nadam da sljedeće godine ta logorska vatra neće gorjeti, jer onaj koji tu logorsku vatru loži je proklet, ali ne mojim ustima, nego vaseljenskog patrijarha – poručio je Amfilohije.

On je sve pozvao da se „vrate Bogu i Božiću, pomirenju i bratskoj ljubavi, slozi, uzajamnom opraštanju i Svetom Petru Cetinjskom, te uputio okupljenima pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi”.

Podsjećamo, SPC je odgodila nalaganje badnjaka ispred Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru zbog nevremena.

Nalaganje badnjaka, koje je trebalo da počne u 15 sati, odgođeno je za Mali Božić, 13. januara na istom mjestu.

J.Đ.

Portal Analitika