Svijet

Evropa okovana ledom: U Finskoj 42 ispod nule, u Poljskoj preminule tri osobe

Zimskim nevremenom zahvaćen je veliki dio Evrope. Najhladnija noć sa -42°C bila je u finskoj Laponiji, uz granicu sa Švedskom. U sjevernoj Švedskoj, temperature su takođe niže od - 41°C, što stanovnicima, inače naviklim na teške zime, ipak stvara teškoće.
Evropa okovana ledom: U Finskoj 42 ispod nule, u Poljskoj preminule tri osobe
Portal AnalitikaIzvor

Samo tokom posljednja 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopštio je danas Centar za sigurnost pri poljskoj vladi i apelovao na Poljake da posebno tokom ove hladne oluje pozovu policiju čim primijete nekoga u životnoj opasnosti.

Poljacima je savjetovano da se toplo obuku, ne piju alkohol i reaguju kad vide nekog ko je u opasnosti na zimi. Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljen  monoksidom iz neispravnih peći.

Na sjeveroistoku Njemačke olujni zimski talas izazvao je najveće poplave u posljednjoj deceniji. Mjesta i gradovi uz obalu Baltičkog mora u blizini granice s Poljskom poplavljeni su, a materijalna šteta je ogromna. Zabilježeni su stogodišnji rekordi kada je riječ o nivou mora, koje se ponegdje diglo oko dva metra.

Foto: Euronews Screenshot

Portal Analitika