Politika

Farkaš: SAD će ratifikovati sporazum sa Crnom Gorom jer Kongres neće stati iza ruske agende

Bez obzira da li će odluka o ratifikaciji pristupnog ugovora Crne Gore sa NATO-om u američkom Senatu biti donijeta sljedeće sedmice ili nakon što na čelo američke administracije 20. januara dođe Donald Tramp, bivša zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD, sada ekspert Atlanskog vijeća Evelyn Farkas (Evelin Farkaš), uvjerena je da proces učlanjenja Crne Gore u NATO ne može biti zaustavljen.
Farkaš: SAD će ratifikovati sporazum sa Crnom Gorom jer Kongres neće stati iza ruske agende
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, dvojica senatora koji su se protivili ratifikaciji u decembru, sada su pristali da daju saglasnost.

„Ovo nije zvanično, naravno, ali to je ono što sam čula nezvanično. Kalendar u Senatu je sada zaista pun, jer žele da budu spremni za razmatranje nominovanih kandidata i prijedloge za novu adminstraciju, kao što je kandidat za državnog sekretara kojeg je predložio novi predsjednik, kao i druge članove kabineta. Tako da će glasanje za pristup Crne Gore NATO-u morati, u neku ruku, da se takmiči sa tim“, kazala je ona u intervju za Radio Slobodna Evropa.

Farkaš takođe kaže da ne vjeruje da bi Tramp mogao vršiti pritisak na Senat u vezi Crne Gore jer to nije u vrhu njegovih prioriteta, a ukoliko bi čak pokušao – naišao bi na snažno protivljenje.

"Sigurna sam da će proces ulaska Crne Gore u NATO biti okončan do kraja jer američki Kongres neće stati iza ruske agende", naglašava Farkaš u intervjuu za RSE.

 

Portal Analitika