Svijet

Tereza Mej se sastaje sa Trampom na proljeće

Britanska premijerka Tereza Mej posjetiće ovog proljeća novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, saopšteno je iz njenog kabineta.
Tereza Mej se sastaje sa Trampom na proljeće
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi agencija AP, prošlog mjeseca dvoje njenih saradnika je otputovalo u SAD kako bi se upoznali sa članovima Trampovog kabineta. Britanska vlada nije objavila tačan datum posjete.

Zvaničnici u Londonu nadaju se jačanju ekonomskih veza sa SAD nakon uzlaska iz EU. Planove Tereze Mej da unaprijedi odnose sa SAD može da zakomplikuje blizak odnos novog američkog predsjednika Donalda Trampa i britanskog euroskeptika Najdžela Faradža.

Faradž, najveći zagovornik izlaska Velike Bitanije iz Evropske unije, izjavio je da će prisustvovati inauguraciji novog predsjednika SAD 20. januara u Vašingtonu. Bivši lider Ukipa imao je ključnu ulogu u kampanji za izlazak Britanije iz EU.

Kako navodi agencija AP, britanski euroskeptik vidi Trampa kao saveznika u borbi protiv establišmenta i bio je među prvima koji su posjetili republikanca poslije pobjede na izborima 8. novembra.

Portal Analitika