Društvo

Obilježena godišnjica Božićne pobune

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Senata Prijestonice Cetinje Milovan Janković i predstavnici Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položili su danas vijence na obelisk u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila, povodom godišnjice Božićne pobune, odnosno stradanja crnogorskih dobrovoljaca sa broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu.
Obilježena godišnjica Božićne pobune
Portal AnalitikaIzvor

Vijenci su prvo položeni na obelisk u Bajicama, u znak sjećanja na učesnike Božićne pobune iz 1919.

"Vođeni ljubavlju i patriotizmom, božićni ustanici te se 1919. nijesu borili protiv - oni su se borili za. Za dostojanstvo, čast i jednakost svoje domovine - u to doba utamničene i obespravljene, no gorde i ponosne. Braneći ime Crne Gore od nestanka, tražeći pravdu i dostojanstvo - svojim su se božićnim činom otisnuli do stranica prošlosti kojima se ponose njihova pokoljenja", kazao je Bogdanović, navodi se na sajtu Prijestonice.

Nakon toga, uslijedilo je polaganje vijenaca na spomenik “Lovćenska vila”, u čast crnogorskih dobrovoljaca - iseljenika koji su stradali 1916. godine pri potonuću broda “Brindizi” u Medovskom zalivu.

"Polazeći na dalek put, nošeni ljubavlju prema svojoj Crnoj Gori, stradalnici sa broda “Brindizi” nijesu stigli na odredište. Ali stigli su dalje - do onog dijela istorije koji nam služi na ponos i čast, da cijenimo i da nikada ne zaboravimo. Vođeni time, danas smo ovdje - na mjestu koje ostaje trajan podsjetnik svim generacijama, koje je kroz dekade budućnosti podsjećalo na žrtve iz prošlosti - na savršen primjer kako se voli svoja zemlja i kako se reaguje na poziv njen", kazao je Janković.

Portal Analitika