Društvo

Mulić: Nema razloga za paniku

Nema razloga za paniku, država Crna Gora ima kapacitete da odgovori ovoj ekstremnoj situaciji, poručio je direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić.
Mulić: Nema razloga za paniku
Portal AnalitikaIzvor

Prvi veći snijeg pao je danas u Crnoj Gori, a Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je crveni meteo alarm na teritoriji cijele zemlje.

"Svi putevi prvog reda u Crnoj Gori su prohodni i nemamo životno ugroženih u ovoj situaciji. Situacija na terenu govori da su naše službe reagovale adekvatno i da je upozorenje iz Zavoda za hidrometeorologiju koje smo dobili juče dalo svoje efekte. Podaci sa terena se mijenjaju, ali pratimo situaciju iz časa u čas. Imamo komunikaciju sa svim subjektima, što je jako bitno u ovakvim situacijama", kazaoje Mulić gostujući u Dnevniku TVCG.

On je pojasnio da je sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori podijeljen na dva nivoa.

"Prvi je lokalni i njega čine lokalne službe zaštite i spašavanja i onda kada lokalne službe zaštite i spašavanja nemaju dovoljno kapaciteta da odgovore na određenu vrstu hazarda oni se obraćaju državi Crnoj Gori, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova, konkretno Direktoratu za vanedne situacije, koji u tim okolnostima koordinira kompletne aktivnosti", naveo je Mulić.

On je kazao da u ovoj ekstremnoj vremenskoj situaciji odmah upozorili sve u sistemu zaštite i spašavanja.

"Svi raspoloživi materijalni i ljudski resursi su na terenu. Ekipe konstantno rade i ono što je jako važno, danas smo imali sastanak u Direktoratu za vanredne situacije, sa svim subjektima sistema, nako kojem smo apostrofirali održavanje saobraćajnica", naglasio je Mulić.

U bjelopoljskoj i mojkovačkoj opštini snježni pokrivač visok je od 20 do 50 centimetara, a većina puteva do mjesnih centara je prohodna za razliku od onih koji vode do okolnih sela.

U Beranama obećavaju brze akcije i redovno čišćenje puteva. Iz Agencije za izgradnju i razvoj tog grada saopštili su da devet specijalizovanih vozila neprestano održava lokalne puteve na teritoriji opštine Berane.

Komunalno preduzeće Kolašina tokom dana je uspjela da redovno čisti gradske ulice, kao i većinu saobraćajnica u prigradskim naseljima. Čišćenje puteva ka selima planirano je u poslijepodnevnim satima.

Na Cetinju je snijeg tokom dana nastavio da pada istim intenzitetom kao i jutros, a visina pokrivača u gradu trenutno iznosi oko pola metra. Prijestonica Cetinje uvela je cjelodnevnu dežurnu liniju na koju svi građani mogu prijaviti potrebe za intevencijom gradskih službi, i to pozivom na broj telefona 123.

Saobraćaj na putu Virpazar-Sutomore bio je u prekidu nakon što su se dva šlepera zaglavila u snijegu i prepriječila put. Sa propuštanjem vozila počelo je oko 16.10 časova, nakon što je stigao snjegočistač iz Podgorice..

Predstavnici svih nadležnih službi sistema zaštite i spašavanja apelovali su na građane da bez prijeke potrebe ne kreću na put pogotovo u noćnim satima, a ako se ipak odluče na to, da prethodno provjere prohodnost i stanje na putevima.

RTCG

Portal Analitika