Društvo

Preminuo najstariji praunuk kralja Nikole

Najstariji praunuk kralja Nikole Prvog i kraljice Milene, knez Dimitrij Romanov umro je 31. decembra 2016, u devedesetoj godini života u Kopenhagenu.
Preminuo najstariji praunuk kralja Nikole
Portal AnalitikaIzvor

To je danas saopštio njegov kum Džon Gvozdenović Kenedi.

Knez Dimitrij je prvi put posjetio Crnu Goru 1988. godine, kada je prisustvovao prenosu posmrtnih ostataka kralja Nikole Prvog i kraljice Milene na Cetinju. Od tog momenta, bio je redovan gost, često provodeći ljetnje praznike u Bokokotorskom zalivu, u Ljutoj. Bio je autor nekoliko knjiga, među kojima i studije o ordenima, medaljama i istorijatu Crne Gore.

Knez Dimitrij je rođen 1926. godine u Kap D'antib na Azurnoj obali, u nekadašnjem domu kralja Nikole Prvog i kraljice Milene. Odrastao je u susjednoj rezidenciji svojih djeda i babe, velikog vojvode Petra i velike vojvotkinje Milice Romanov. Bio je unuk kćerke kralja Nikole Prvog, knjeginje Milice Petrović Njegoš. Neko vrijeme, tokom rane mladosti, živio je u kraljevskoj palati u Rimu sa svojom tetkom, italijanskom kraljicom Jelenom.

"Iskrena ljubav prema Otadžbini i svom narodu iskazivana je aktivnom dobrotvornom i mecenatskom djelatnošću Dimitrija Romanoviča, njegovim naporima usmjerenim na razvoj međunarodne humanitarne saradnje. Dobrotvorni fond porodice Romanov pružao je nesebičnu pomoć djeci u sirotištima, invalidima i veteranima. Rusija se ponosi svojim istaknutim sunarodnikom. Svijetlo sjećanje na Dimitrija Romanoviča Romanova zauvijek će ostati u srcima onih koji su cijenili i poznavali tog izuzetnog čovjeka", izjavio je, nakon vijesti o njegovoj smrti, predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je takođe uputio saučešće.

"Dimitrij Romanov je bio jedan od naših istaknutih sunarodnika koji je svedočio važnim događajima u 20. i 21. vijeku. Tokom naših ličnih susreta, više puta sam se uvjerio da se nikada nije odvajao od Rusije i da je uvijek pomagao svojoj Otadžbini na pravi način", naveo je Mredvedev.

Knez Dimitrij Romanov je nagrađen Ordenom Aleksandra Nevskog od strane premijera Ruske Federacije u oktobru 2016. godine, a takođe je bio i nosilac crnogorskog Ordena Danila I.

RTCG; Foto: Sputnik Srbija

Portal Analitika