Politika

Alhantouli: Neophodna promocija Crne Gore u Palestini

Ambasador države Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli izjavio je u intervjuu Pobjedi da će unaprijediti političku saradnju sa Crnom Gorom, te da je ekonomska saradnja jedna od ključnih.
Alhantouli: Neophodna promocija Crne Gore u Palestini
Portal AnalitikaIzvor

- Sektori turizma i poljoprivrede su veoma važni za obje zemlje - rekao je Alhantouli u prvom intervjuu za crnogorske medije. Ambasador države Palestine je dodao da će saradnja u oblasti obrazovanja i kulture takođe biti unaprijeđena, jer, kako ocjenjuje, naši narodi imaju dosta stvari na koje trebaju biti ponosni i koje mogu međusobno dijeliti u ovim oblastima.

Kada je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama, on ocjenjuje da je Crna Gora jedna od zemalja koja prednjači u regionu.

POBJEDA: Ambasadore Alhantouli, došli ste u Crnu Goru neposredno prije parlamentarnih izbora. Znate da se vodi istraga o planiranju terorističkih napada na dan izbora. U međuvremenu je formirana nova Vlada. Kakvi su Vaši utisci o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u našoj državi?

ALHANTOULI: Ako pitate jednog Palestinca o bezbjednosnoj situaciji, mogu reći da je – ovdje raj u odnosu na Palestinu, koja je pod vojnom okupacijom. Bio sam srećan što sam došao u Crnu Goru prije izbora i što sam bio svjedok. Imam pozitivne utiske o Crnoj Gori. U svakoj državi na svijetu imate razlike. Najvažnije je da su svi saglasni oko pravila za rješavanje tih razlika. Vjerujem da je vladavina prava najvažnija. Kada imate pravo, morate da ga poštujete i to je najbolje za nacije. Izbori su vježba demokratije i treba prihvatiti rezultate. Razlike su zdrave, zato što pomažu svakoj naciji da se razvija i bude snažnija. Crna Gora je jedna od zemalja koja prednjači u regionu kada je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama. Svi ovi procesi donose benefite građanima Crne Gore, jer razvijate vaš sistem i vladavinu prava.

Što se tiče planiranja terorističkih napada, svi treba da sačekaju završetak istrage i da poštuju rezultate i posljedice.

POBJEDA: Kako ocjenjujete odnose između Palestine i Crne Gore?

ALHANTOULI: Odnosi su tradicionalno dobri i prijateljski, i to je jedno od dobrih nasljeđa iz odnosa sa bivšom Jugoslavijom. Uspjeli smo da održimo veoma dobre odnose sa svim zemljama regiona. Palestina je među prvima priznala Crnu Goru, kada je njen narod odlučio da obnovi nezavisnost 2006. godine i odmah nakon toga smo uspostavili diplomatske odno se. Prije par mjeseci, na desetogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, shvatili smo da je pravo vrijeme da pokušamo da unaprijedimo i aktiviramo ove odnose u kojima smatramo da postoji obostrani interes i zbog toga smo otvorili našu Ambasadu u Podgorici.

POBJEDA: Da li možemo očekivati investicije iz Palestine?

ALHANTOULI: Palestinski narod je jedan od najkreativnijih naroda sa važnim potencijalom za preduzetništvo. Iz svakodnevnih tegoba pod represijom mi stvaramo ideje i načine da opstajemo i napredujemo. Možete naći priče o uspjehu palestinskih preduzetnika od Čilea u Južnoj Americi, preko Evrope pa sve do arapskih zemalja Golfskog zaliva i jugoistočne Azije i Afrike. Mi ih moramo upoznati sa Crnom Gorom i obratno, rad na upoznavanju i promociji je neophodan i onda smatram da možemo očekivati i dobre rezultate

Ilegalna izraelska naselja predstavljaju zločin

POBJEDA: Kako komentarišete rezoluciju koju je usvojio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje aktivnost Izraela i zahtijeva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama? Koliko je to važno za Palestinu?

ALHANTOULI: Mi već dugo čekamo međunarodnu zajednicu da napravi potez i najzad je to učinila. Ovo je potvrda zajedničke pozicije međunarodne zajednice koja podržava pravedan mir zasnovan na rješenju o dvije države, Izraelu i Palestini, koje će živjeti jedna pored druge. Ovo je pobjeda međunarodnog prava koje jasno kaže da ilegalna izraelska naselja predstavljaju ratni zločin. Međunarodna zajednica govori Izraelu - što je dosta dosta je, da neće prihvatiti novu rasističku državu zasnovanu na aparthejdu. Treba imati u vidu da je rezolucija samo početna tačka za svijet koji treba da preduzme konkretne akcije kako bi izvršio pritisak na Izrael da poštuje međunarodne zakone i rezolucije Ujedinjenih nacija. Vrijeme je da međunarodna zajednica preuzme odgovornost i stavi tačku na izraelsku okupaciju Palestine i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se to desi u 2017. godini odgovornost i stavi tačku na izraelsku okupaciju Palestine i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se to desi u 2017. godini.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: iisd.ca

Portal Analitika