Politika

Janjić: Dačićeva izjava je nepromišljena

Izjava srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da će se Srbija prema pitanjima koja su važna za zemlje regiona odnositi na isti način kako su se te zemlje odnijele prema pitanju Kosova, nepromišljena je i neprikladna, ocijenio je politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.
Janjić: Dačićeva izjava je nepromišljena
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu agenciji Beta, Dačić je poručio da će Srbija glasati protiv interesa susjednih zemalja, koje nijesu podržale Srbiju kada se odlučivalo o za nju važnim pitanjima. Dačić je tu, prije svega, mislio na Crnu Goru i Makedoniju, koje su podržale članstvo Kosova u UNESKO-u.

 - Jedva čekam kada će se pojaviti u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo da vidimo kako će se Srbija postaviti - rekao je Dačić. On je pojasnio i da tu nije riječ o osveti već politici reciprociteta.

Međutim, beogradski analitičar, u razgovoru za Pobjedu, navodi da Dačićeva priča ne pije vodu i kako je prije svega riječ o jednom nepromišljenom istupu ministra spoljnih poslova Srbije.

To, kako navodi Janjić, podvrđuje i vijest o pismu koje je Dačić povodom te izjave uputio Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije.

 - Očigledno je da on sada pravi distancu od te izjave. Očigledno je da je to bila jedna nepromišljena izjava. Ne vrijedi se time više baviti, jer je to jedna nepromišljena i ministru spoljnih poslova neodgovarajuća izjava – ocijenio je Janjić.

Kada je riječ o politici reciprociteta, Janjić naglašava da uopšte nije tačno da Srbija recipročno prekida ili uslovljava odnose priznavanjem ili nepriznavanjem Kosova.

 - Bar ako sudimo po članicama Evropske unije koje su priznale Kosovo. Apsolutno je da se ne može jedan kriterijum primjenjivati na zemlje regiona koje su priznale Kosovo, a drugi na Ameriku, Francusku i ostale koje su, takođe, priznale Kosovo i vodile tu akciju. To što Srbija sa zemljama koje nijesu priznale Kosovo ima isti stav, ne može da se prenese na manjinska pitanja, ekonomsku saradnju, energetiku… - naveo je on.

Ako reciprocitet pak podrazumijeva neku vrstu odmazde, Janjić upozorava da ni od toga  nema ništa.

 - Jer Srbija sebi ne može da priušti luksuz te vrste. Tu odmazdu nije primjenjivala ni prema brojnim velikim i uticajnim zemljama, pa ni prema malim poput Litvanije i Latvije. Sve u svemu, to je jedna nedovoljno promišljena izjava, od koje se i on sam ogradio u svom pismu Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije – zaključio je Janjić.

Izvor: Pobjeda

Foto: mc.rs

Portal Analitika