Crna hronika

Objavljene fotografije Širokova i Popova

Na Interpolovom sajtu objavljene su juče potjernice sa fotografijama ruskih državljana Eduarda Širokova (45) iz grada Čita i Vladimira Popova (36) iz Kirganstaja, koje crnogorski istražni organi traže zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja terorizma i djela podstrekavanja na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore. Istovremeno su objavljene potjernice i fotografije srpskih državljana Nemanje Ristića (43) iz Beograda i Predraga Bogićevića (47) iz Kragujevca, osumnjičenih za djela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.
Objavljene fotografije Širokova i Popova
Portal AnalitikaIzvor

- Ako imate bilo kakve informacije, molimo kontaktirajte nacionalnu policiju ili Generalni sekretarijat Interpola - notirano je na crvenoj, međunarodnoj potjernici u kojoj je zapisano da se za ovim osobama traga na osnovu naloga i naredbe za sprovođenje istrage crnogorskog pravosuđa.

Dok su slike Ristića i Bogićevića, članova ekstremističkih organizacija Zavetnici i Ravnogorski pokret, već objavljivane u medijima, prvi put su široj javnosti prikazane i fotografije Širokova i Popova, dvojice ruskih državljana za koje Specijalno tužilaštvo osnovano sumnja da su organizatori terorističke akcije koja je bila planirana za 16. oktobar, nakon završetka glasanja na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

(Ne)saradnja

Srpski istražitelji obaviješteni su još početkom decembra o raspisivanju potjernice za Ristićem i Bogićevićem, ali oni do danas nijesu uhapšeni.

U naredbi za sprovođenje istrage protiv dvojice srpskih državljana navodi se da su trebali „da zajedno sa političarima te partije okupljenim na mitingu izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u  Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobjedu DF-a i drugih opozicionih partija“.

O rezultatima istrage crnogorske vlasti informisale su i kolege iz Rusije, saopštili im da je protiv dvojice njihovih državljana pokrenuta istraga i zatražili njihovo saslušanje. Odgovor još nijesu dobili.

Ristić je nedavno tvrdio da nema potjernice za njim i da se on slobodno kreće u svojoj zemlji i najavio da će „sve biti jasnije kada se javi iz Moskve“.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su Širokov i Popov organizovali kriminalnu grupu i platili Aleksandru Sinđeliću 200.000 eura da se ,,pobrine“ za sve detalje. On je bio zadužen da nađe ljude koji su spremni da napadnu crnogorsku policiju, pucaju na građane i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Ristić i Bogićević bili su zaduženi za vrbovanje članova kriminalne organizacije. Njih dvojica „okupili“ su ekipu koja je trebala da se pojavi na protestnom okupljanju DF-a.

Dokazi

Prema saznanjima Pobjede, dvojica ruskih državljana u vrijeme planiranja napada bila su u Beogradu. Oni su se telefonom dogovarali sa Sinđelićem o koracima koji bi vodili do krvoprolića na podgoričkim ulicama.

Sinđelić je priznao da je po njihovom nalogu vrbovao ljude koji su trebali da se okupe ispred parlamenta, izazovu haos, nasilno uđu u tu instituciju, pucaju u građane, a nakon toga likvidiraju Đukanovića. U čitavu akciju uključio je i Bratislava Dikića, koji je trebalo da kontroliše protestante ispred Skupštine.

Ključnu ulogu u čitavom planu imao je, prema nalazima istrage Specijalnog tužilaštva, funkcioner Demokratskog fronta, koji je trebao da pozove pristalice ove partije da nasilno uđu u zgradu Skupštine. Njegov identitet još nije saopšten. U naredbi za sprovođenje istrage navodi se da je jedan ,,član kriminalne organizacije iz političke strukture Demokratskog fronta“ trebalo da nakon izbijanja haosa ispred zgrade parlamenta ,,nastavi komandovanje licima koja su se sukobila sa službenicima Uprave policije“.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika