Svijet

Rumunija dobila socijaldemokratsku vladu

Nova rumunska vlada koju vode socijaldemokrate na čelu sa premijerom Sorinom Grindeanuom dobila je povjerenje nacionalnog parlamenta i zvanično je izglasana.
Rumunija dobila socijaldemokratsku vladu
Portal AnalitikaIzvor

Za vladu koju će voditi 43-godišnji Sorin Grindeanu glasalo je 295 poslanika, a protiv je bilo 133 članova rumunskog parlamenta.

Rojters navodi da je vlada imala "komotnu razliku" prilikom glasanja i da ovo predstavlja povratak socijaldemokrata na vlast poslije jednogodišnje pauze.

Vladajuća rumunska Socijaldemokratska partija (PSD) koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 11. decembra prethodno je predložila ministre.

"To je vlada sastavljena od ljudi sa iskustvom, stručnim znanjem i radnom etikom potrebnom da se primijeni program naše vlade", rekao je novinarima lider PSD-a Liviu Dragnea.

Ševil Šajde koju je stranka prvobitno imenovala za mandatara, što je predsednik Rumunije Klaus Joanis odbio, biće zamjenica premijera i ministarka za regionalni razvoj.

Za ministra spoljnih poslova naimenovan je sedamdesetpetogodišnji Teodor Melaskanu koji je ušao u ministarstvo spoljnih poslova tokom komunističke ere, navodi AP.

Portal Analitika