Društvo

Više od 40 hiljada Podgoričana nema izabranog doktora

Više od 40 hiljada Podgoričana, među kojima je gotovo tri hiljade djece mlađe od 14 godina, nema izabranog doktora, ali iz podgoričkog Doma zdravlja poručuju da nijednom pacijentu nije uskraćena zdravstvena zaštita, bez obzira na to da li je registrovan.
Više od 40 hiljada Podgoričana nema izabranog doktora
Portal AnalitikaIzvor

Iz Doma zdravlja Podgorica su agenciji MINA kazali da trenutno imaju 37.722 neregistrovana pacijenta, starosti preko 14 godina, što je gotovo duplo manje u odnosu na 2015. godinu.

“Dom zdravlja Podgorica ima 73 izabrana doktora za odrasle, što je za deset manje u odnosu na broj utvrđenih radnih mjesta po novoj sistematizaciji. Razlog je odlazak ljekara na specijalizacije za potrebe drugih zdravstvenih ustanova”, pojasnili su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali, u Domu zdravlja radi 80 izabranih doktora za odrasle, 27 za djecu i devet izabranih doktora za žene.

“Imamo nešto preko 240 hiljada obavljenih registracija. Broj izabranih doktora za odrasle se povećava u skladu sa dobijenim saglasnostima nadležnih institucija. Međutim, stvarno stanje ne zadovoljava potrebe građana za registracijom”, naveli su iz Doma zdravlja.

Ta zdravstvena ustanova pruža zdravstvenu zaštitu i osobama koje se ne mogu registrovati u podgoričkom Domu zdravlja, jer su registrovani u drugim crnogorskim gradovima a privremeno, kraći ili najčešće duži period, borave u Glavnom gradu.

Tu populaciju čine, prije svega, oko deset hiljada studenata, oko 15 hiljada penzionera iz drugih gradova koji su kod porodica i oko deset hiljada zaposlenih u Podgorici koji su prijavljeni u domovima zdravlja širom Crne Gore.

“Svi oni dobijaju kompletnu zdravstvenu zaštitu kod nas”, kazali su iz Doma zdravlja.

U toj zdravstvenoj ustanovi pružaju zdravstvene usluge i raseljenima u Kampu Konik i osobama sa statusom azilanata kojih je više hiljada.

Zdravstvena zaštita u podgoričkom Domu zdravlja pruža se i osiguranicima Fonda zdravstva koji nijesu registrovani u podgoričkoj filijali Fonda, a taj broj se kreće negdje oko 35 hiljada.

“Ako taj broj saberemo sa brojem lica koja su registrovana, to je jednako skoro polovini broja stanovnika Crne Gore”, naglasili su iz Doma zdravlja.

Ti podaci, kako su naveli, nedvosmisleno pokazuju da u Podgorici postoji tendencija kontinuiranog i velikog rasta broja osiguranika, već duži vremenski period.

“Što našu zdravstvenu ustanovu dovodi u veoma složen i izazovan položaj, koja, sa svojim kadrovskim, stručnim, prostornim i drugim kapacitetima uspijeva izaći u susret svakom pacijentu koji zatraži uslugu kod naših zdravstvenih radnika”, dodali su iz Doma zdravlja.

Prema njihovim riječima, u prosjeku je registrovano oko dvije hiljade pacijenata kod izabranih doktora za odrasle i djecu, dok je kod izabranih doktora za žene registrovano oko pet hiljada osiguranika.

U Domu zdravlja Podgorica ima 27 izabranih pedijatara, kod kojih je registrovano gotovo 50 hiljada djece. Po jednom pedijatru registrovano je maksimalo dvije hiljade djece.

“Postoje veliki problemi oko registracije djece kod izabranih doktora, na nivou cijele ustanove, jer je posljednjih godina značajno porastao broj stanovnika, tako da broj pedijatara u Domu zdravlja Podgorica, više nije adekvatan u odnosu na broj građana”, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

Trenutno je, kako su naveli, 2.753 neregistrovane djece, uzrasta do 14 godina.

“Jedini put za rješavanje ovih problema je sistemski, jer izabrani timovi moraju da prate pacijenta”, kažu oni.

Na području Glavnog grada je skoro pet hiljada odraslih građana, iznad 18 godina, ostalo registrovano kod pedijatra, a Dom zdravlja na evidenciji ima 50 hiljada djece.

“U sistemu trenutno ne postoji formalno izabrani doktor za dijete koje će se roditi sada, ali sva djeca, bez obzira na to što nemaju svog izabranog pedijatra ili drugog ljekara, dobijaju kompletnu zdravstvenu zaštitu”, naglasili su iz Doma zdravlja.

Prema njihovim riječima, formalnost izabranog pedijatra dosta znači, “ako se sjetimo da je procenat, u zavisnosti od koeficijenta, dvije hiljade djece kod jednog pedijatra”.

To, kako su pojasnili, znači da se svakom pedijatru u Podgorici dodaje još nekoliko stotina djece koja se pregledaju iako nijesu formalno registrovana kod tog pedijatra.

“O nedostatku izabranih doktora informisali smo Ministarstvo zdravlja i tražili i dobili saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za dodjelu šest specijalizacija iz oblasti pedijatrije, kako bi se stručno usavršio kadar koji će biti neophodan, jer će u narednom periodu od šest godina veći broj ljekara ostvariti pravo na starosnu penziju”, kazali su iz Doma zdravlja.

U međuvremenu se, kako su naveli, postojeći kadar raspoređuje u skladu sa mogućnostima.

“Uprkos poteškoćama sa kojima se suočavamo zbog manjeg broja izabranih doktora, ni u jednom trenutku se nije dogodilo da je nekom pacijentu uskraćena zdravstvena zaštita, bez obzira na to da li ordinira doktor kod kojeg je pacijent registrovan ili njegova zamjena”, naglasili su iz Doma zdravlja.

Mina

Portal Analitika