Društvo

Centara za obuku džihadista nema u našoj zemlji?

Američki istražitelji, stručnjaci za anticipaciju djelovanja ISIL terorista, upozorili su javnost, desetak dana uoči novogodišnjih praznika, na realnu moguć nost masovnijeg „doseljavanja“ grupacija radikalnih islamista na prostore Zapadnog Balkana i izvođenja terorističkih akcija u šire prepoznatljivim urbanim centrima.
Centara za obuku džihadista nema u našoj zemlji?
Portal AnalitikaIzvor

 U fragmentarno objavljenom izvještaju ističe se, između ostalog, da su u gotovo svim balkanskim državama organizovani takozvani obučni centri potencijalnih ratnika, budućih terorista, masovnih ubica u svakom trenutku spremnih na bezuslovno samožrtvovanje.

Američki istražitelji su, prema medijskim interpretacijama, identifikovali 100 takvih centara, odnosno ćelija. Rizične grupacije Najviše ih je, navodno, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, zatim u Makedoniji, sjevernom dijelu Albanije; znatno manje ih je u Srbiji, a ima ih i u Hrvatskoj. Što se Crne Gore tiče, u objavljenom dijelu izvještaja stoji da su obučni centri (bili) organizovani nadomak Plava i Gusinja, kao i u okolini Ulcinja.

Dodatnih objašnjenja ili indikativnih detalja dostupnih široj javnosti, makar za sada - nema, ali ni sumnji da će i takva kakva jeste, ova informacija motivisati nadležne službe i organe na pojačane mjere opreza i nadzora nad takozvanim „rizičnim grupacijama“.

Ono, međutim, o čemu Pobjeda, sa velikim stepenom pouzdanosti, može svjedočiti odnosi se na činjenicu da tokom skoro troipogodišnjeg, veoma upornog i sveobuhvatnog, istraživanja nije pronađen ni najmanji trag postojanja bilo kakvih centara ili ćelija za obuku radikalnih islamista. Nijedan od više od 150 sagovornika iz različitih društvenih i profesionalnih struktura, ni u jednom trenutku nije ni nagovijestio mogućnost postojanja takvih ili sličnih „organizacionih jedinica“.

Opširnije u Pobjedi

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika