Svijet

Britanski ambasador u EU iznenada napustio funkciju

Britanski ambasador u EU Ajvan Rodžers napustio je iznenada svoju funkciju, mjesec dana nakon što je objavljena njegova procjena o pregovorima o Bregzitu, prenose svjetske agencije.
Britanski ambasador u EU iznenada napustio funkciju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iskusni diplomata i jedan od najcjenjenijih predstavnika Britanije rekao je da će pregovori o izlasku i trgovinskim sporazumima biti mučni i da će trajati deceniju.

Kako prenosi Gardijan, Rodžers je svojim izjavama "razljutio euroskeptike", poslije čega je odlučio da podnese ostavku skoro godinu dana prije nego što mu istekne mandat.

Tabloid "Dejli mejl" navodi da su postojali jasni zahtjevi da Rodžersa zamijeni diplomata koji je "energičnije za Bregzit", kao i da postoje sumnje da se iza Rodžersovih izjava krije jasna namjera da se proces podriva. 

Rodžers je pregovarao u ime Velike Britanije sa zvaničnim Briselom prije referenduma, a u svojoj bogatoj karijeri je bio sekretar Tonija Blera. 

U prvim reakcijama na Rodžersovu ostavku izdvajaju se one koje ukazuju na to da je "Britanija izgubila najvažnijeg predstavnika u Briselu" i da će biti teško nadomjestiti tako iskusnog diplomatu pred početak pregovora o Bregzitu.

Foto: Telegraph.co.uk

Portal Analitika