Svijet

Češka: Građani će moći da pucaju na moguće teroriste

Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je izmjene Ustava kojima bi građani te zemlje dobili pravo da koriste oružje i upucaju teroristu.
Češka: Građani će moći da pucaju na moguće teroriste
Portal AnalitikaIzvor

- U vrijeme kada se izvode napadi u Evropi, smatramo da bi građaninu Ustav trebalo da daje veće pravo da se brani, ali legalno dobijenim oružjem - kazao je ministar Milan Hovanec.

Češka ne pristaje na težnje Evropske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja, a ministarstvo je podnijelo predlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno posjeduju oružje mogli samoinicijativno da ga upotrebe.

Kako se navodi, zatraženo je odobrenje naoružanja radi „odbrane Češke“, kako bi se spriječili teroristički napadi poput onih u Parizu, Nici i Berlinu.

Pravo da pucaju na teroristu u slučaju napada - čak i kada oni sami nisu ugroženi - dobili bi samo češki državljani i to isključivo na teritoriji Češke. To pravo se, navodno, ne bi odnosilo na građane EU sa boravkom u Češkoj, predlaže češko ministarstvo.

- U slučaju napada na tzv. slabe ciljeve, ograničene su mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spriječe moguće žrtve. Zato želimo da dozvolimo odbrambeni napad i ljudima koji legalno posjeduju oružje. Nema sumnje da su manje šanse za teroristički napad da bude uspješno izvršen u slučaju kada mu se suprotstavi aktivna, blagovremena odbrana, čak i kada u nju krenu civili - navodi se u obrazloženju izmjena koje bi češki parlament trebalo da usvoji najkasnije u jesen ove godine.

- Svako ko želi oružje neće moći da ga kupi, registruje se kao u Americi, sačeka i dobije je. Takav model mi sigurno nećemo imati. Kontrole za dozvolu za oružje biće još oštrije nego do sada – dodao je Hovanec.

Prema statistikama ministarstva, u decembru prošle godine dozvolu za nošenje oružja imalo je 300.000 ljudi, od čega je skoro 241.000 Čeha imalo dozvolu kategorije „E“ - za zaštitu života, zdravlja i imovine. U toj zemlji registrovano je skoro 800.000 komada oružja svih kategorija koja podležu režimu izdavanja dozvole.

Izvor: B92/Beta

 

Portal Analitika