Društvo

Zenka: Zakon o vjeri ćemo raditi sa crkvama i vjerskim zajednicama

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u intervjuu za „Dan” poručuje da će tokom mandata raditi na tome da svi građani ostvaruju prava i slobode na jednak način. Ističe da je spreman za sastanak sa svim predstavnicima crkava i vjerskih zajednica povodom dogovora oko izrade Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uključujući i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
Zenka: Zakon o vjeri ćemo raditi sa crkvama i vjerskim zajednicama
Portal AnalitikaIzvor

“Upoznat sam s informacijom da je o ovom pitanju ministarstvo tokom 2015. i 2016. godine izdalo više saopštenja i da je više puta odgovorilo na slična pitanja novinara „Dana“. Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti je u proceduri, a nova vlada i ja, kao novi resorni ministar, odredićemo naredni plan rada na ovom zakonu. S obzirom na veliki broj iskazanih primjedbi, sugestija i mišljenja, ekspertski tim, koji je formiralo ministarstvo, radi na inoviranoj verziji nacrta zakona. Cilj je da se dobije kvalitetan predlog zakona. Vjerske zajednice su prije, tokom i nakon javne rasprave konsultovane o ovom nacrtu i s njima je ministarstvo obavilo neposredne razgovore. Ponavljamo poziv svim vjerskim zajednicama da o ovom pitanju i dalje vodimo dijalog, jer je to neophodno s obzirom na izuzetan značaj ovog zakona”, rekao je Zenka za Dan.

Zenka ocjenjuje da je Crna Gora dobar primjer međuvjerske i međunacionalne tolerancije i zajedničkog života i da se zbog toga te vrijednosti moraju čuvati i unapređivati.

“Prioriteti resora za ljudska i manjinska prava su svakako bolja zaštita i unapređenje prava i sloboda svih građana. Obaveza našeg resora je, najprije, puna usklađenost domaćeg sa međunarodnim pravnim okvirom u oblasti Kž zaštite ljudskih prava, po kojem će % se stvoriti uslovi -za jednako pošto| vanje prava i sloboda svih. Crna  Gora je odmakla na svom evropskom integracionom putu i najbolji pokazatelj tog uspjeha je ozbiljnost sa kojom je pristupila ostvarivanju mjera iz pregova; račkog poglavlja 23. Da je vladavina prava, a posebno oblast temeljnih prava, osnov za svaki razvoj Crne Gore i njenog društva, pokazuje i spremnost svih relevantnih aktera da se u ovoj oblasti ostvare najbolji i održivi rezultati”, kazao je Zenka.

Dan

Portal Analitika