Crna hronika

Pavićević: Policija se može izboriti sa mafijom

Uprava policije može se suočiti sa bezbjednosnim izazovima, ali je potrebno raditi na jačanju organizacionih, kadrovskih i tehničkih kapaciteta - poručio je u intervjuu Pobjedi pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije, Milovan Pavićević.
Pavićević: Policija se može izboriti sa mafijom
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da će, osim suzbijanja korupcije u sopstvenim redovima, u državnom i privatnom sektoru, istraživati i medijsku korupciju. Pavićević kaže da je Crna Gora  posljednjih godina suočena sa novim pojavnim oblicima teškog i organizovanog kriminala, koji se u znatnoj mjeri ispoljavaju i kroz sukobe organizovanih kriminalnih grupa, koji su, nažalost, rezultirali i nizom teških krivičnih djela.

“Uprava policije je kroz izradu Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala prepoznala opasnost od djelovanja i međusobnog sukoba organizovanih kriminalnih grupa, zbog čega je navedena oblast definisana kao jedna od prioritenih, što je i uslovilo da se krivična djela protiv života i tijela kao posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa postave na vrh prioriteta u radu Uprave policije, a kroz aktivnosti Vijeća za nacionalnu bezbjednost i na vrh prioriteta u radu svih organa koji čine obavještajnobezbjednosni sector”, kazao je Pavićević.

U toku 2016. godine počinjena su 23 krivična djela teško ubistvo i ubistvo, od kojih je aktivnostima kriminalističke policije, u koordinaciji sa državnim tužilaštvom, rasvijetljeno 16 krivičnih djela. Stoprocentna efikasnost bilježi se kada je riječ o rasvjetljavanju klasičnih krivičnih djela ubistva, kojih je u 2016. bilo 13.

“Od ukupnog broja krivičnih djela, deset su direktna posljedica djelovanja i sukoba organizovanih kriminalnih grupa, od kojih su rasvijetljena tri - ubistvo u Budvi, na Cetinju i ubistvo počinjeno u ZIKS-u u Spužu, dok su ubistva Božidara Tomaševića, Željka Vukoslavčevića, Slavka Pekovića i Ivana Labana, počinjena u Baru, i ubistva Radovana Matovića, Srđana Vlahovića, Gorana Biskupovića i Miloša Bošnjaka, počinjena u Herceg Novom i Kotoru, nerasvijetljena. Uprava policije u cjelini ima kapaciteta da se suoči sa složenim bezbjednosnim izazovima manifestovanim upravo kroz sukobe organizovanih kriminalnih grupa, ali svakako da je potrebno raditi na jačanju organizacionih, kadrovskih i tehničkih kapaciteta, shodno novim oblicima teškog i organizovanog kriminala”, rekao je Pavićević.

On je dodao da je ukupan iznos novčanih sredstava koja su plasirana na zelenašku kamatu 1.235.000 eura.

Tokom 2016. godine, u okviru obavještajnog projekta ,,Loan“ realizovano je osam policijskih akcija, koje su rezultirale procesuiranjem šest osoba koje su se bavile zelenaštvom, među kojima ima i povratnika. Realizacija navedenih policijskih akcija je samo potvrda kontinuiteta kvalitetnog rada i postizanja mjerljivih rezultata koji su ostvareni u okviru obavještajnog projekta ,,Loan“, što se svakako može potvrditi ne samo kroz policijske akcije koje su realizovane u toku ove godine, već i kroz 14 policijskih akcija realizovanih u toku 2015, kada je procesuirano 18 osoba, koja su kroz aktivnosti zelenaštva plasirali 1.100.000 eura”, dodao je Pavićević.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika