Politika

PEJANOVIĆ: Članstvo u NATO civilizacijiski iskorak za Crnu Goru

Članstvo u NATO istorijski je, kulturološki, civilizacijiski iskorak za Crnu Goru, ali prije svega za nosioca njenog suvereniteta - građanina, ocijenio je nacionalni kordinator za NATO Dragan Pejanović.
PEJANOVIĆ: Članstvo u NATO  civilizacijiski iskorak za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

On je u blogu na sajtu natomontenegro napisao da je finalna faza pristupanja Crne Gore NATO-u i da svega nekoliko mjeseci dijeli od ulaska u društvo najrazvijenijih svjetskih država. 

"Bićemo među onima, čijem razvoju i napretku se divimo, gdje želimo da živimo i gdje formalno i suštinski želimo da budemo. Oni nas takođe žele", naveo je Pejanović. 

On je ocijenio da u prilog tome govori činjenica da se Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u intenzivno ratifikuje u državama članicama, u čijim parlamentima se čuju pohvale i priznanja zadosadašnji reformski proces.

Pejanović je podsjetio da je sada u 17 država članica u potpunosti, shodno njihovim nacionalnim procedurama, završen proces ratifikacije pristupnog Protokola. 

"U nekim pak, poput Češke, Portugala okončana je parlametarna procedura i čeka se potpis predsjednika države. U većini ostalih, zbog dvodomnog parlamentarnog sistema očekuje potvrđivanje u Gornjem domu ili Senatu", kazao je Pejanović.

On smatra da takva situacija iziskuje da nacionalni koordinator i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, osnaže tempo informisanja javnosti o značaju ulaska u Alijansku i benefitima za građane i državu u cjelini.

"Ono čemu ćemo posvetiti posebnu pažnju je da dospijemo do svakog građanina, da mu predočimo činjenice, pokušamo da riješimo dileme ili zablude, saopštimo zašto je naše članstvo u Alijansi bitno za nju ili njega i nadasve za državu", poručio je Pejanović. 

Prema njegovim riječima, interesovanje postoji, naročito u finišu procesa. 

"Govorićemo, debatovati, nastaviti praksu dijaloga, objašnjavati pojedinačne, nacionalne procedure u zemljama članicama i, prije svega, u Crnoj Gori.Stoga ćemo zakucati na mnoga vrata, organizovati sastanake, susrete na sa najširom društvenom zajednicom", rekao je Pejanović. 

On je najavio da će razgovarati sa stručnom ali i laičkom javnošću, sa onima koji podržavaju, ali i onima koji ne dijele stavove o potrebi članstva naše države u NATO.

"Svjesni smo razloga za nerazumjevanje suštine bezbjednosno-političkog saveza koji oličava NATO. 
Oni su višestruki. I to je razlog više da svakom našem prijatelju, kolegi, sugrađaninu, komšiji, zemljaku, pokušamo da objasnimo prirodu Alijanse, njene političke, ekonomske, civilne i humanitarne aspekte", kazao je Pejanović.

On je ocijenio da se Crna Gora mijenjala i da će se mijenjati nabolje, ne zato što to mora da bi postala članica prestižnih organizacija, već zato što je to nasušna potreba njenih građana. 

Prema njegovim riječima, okončanje procesa pristupanja, kruna je dobro obavljenog posla.

"Članstvo je istorijski, kulturološki, civilizacijiski iskorak za Crnu Goru, ali prije svega za nosioca njenog suvereniteta - građanina. Ono je potvrda opredjeljenja o pripadnosti sistemu vrijednosti koji baštine države koje su okupljene u evro-atlantskoj zajednici i EU", rekao je Pejanović. (Mina)

Portal Analitika