Svijet

Austrijanci u pripravnosti, 7.000 policajaca na ulicama

Kako bi mogli bez straha da dočekaju Novu godinu na trgovima širom Austrije, Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje preduzelo je ogromne mjere.
Austrijanci u pripravnosti, 7.000 policajaca na ulicama
Portal AnalitikaIzvor

Čak 7.000 policajaca širom zemlje motriće da se ništa ne dogodi, a među njima biće duplo više pripadnika specijalnih jedinica Kobre, kao policajaca u civilu, a u pripravnosti i policijska avijacija.

Teroristički napadi, kao i seksualni napadi na žene prošle godine na dočeku u susjednoj Njemačkoj, naveli su Ministarstvo da reaguje.

- Policija će biti prisutna na brojnim javnim mjestima, i svih 16 policijskih helikoptera je u pripravnosti - naveo je portparol Ministarstva Andreas Grosartner.

Sa krovova će specijalne jedinice, u cilju sprečavanja terorističkih napada, pratiti dešavanja na ulicama, kao i sa video kamerama.

Samo u Beču će šetačku stazu obezbjeđivati 400 policajaca, uz 300 pripadnika privatnog obezbjeđenja.

Ministar unutrašnjih poslova Volfang Sobotka poručio je građanima da nema razloga za zabarakidanje i da veća prisutnost policije ne znači da će se Austrija pretvoriti u policijsku državu.

- Prisustvo policije treba da garantuje da u svako doba uniformisano lice bude nadomak građana kojem je potrebna pomoć - naglasio je on.

Inače policija dijeli ženama u Beču i džepne alarme kojima mogu da pozovu u pomoć u slučaju seksualnog napada.

Izvor: B92/Tanjug

Portal Analitika