Crna hronika

Knežević: Zaplijenjena droga u vrijednosti većoj od osam miliona eura

Crnogorski inspektori za narkotike krujumčarima su tokom ove godine, do 1. decembra, oduzeli više od dvije i po tone droge, vrijedne preko osam miliona eura na ovdašnjem narko tržištu.
Knežević: Zaplijenjena droga u vrijednosti većoj od osam miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

To je u razgovoru za Dnevne novine saopštio rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja u Sektoru kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Dejan Knežević.

On je istakao da je riječ o rekordnim zaplijenama droge na godišnjem nivou ikada, ali je pojasnio i da su balkanski heroinski koridor i krijumčarski lanac skanka i dalje aktivni, dok kokainska ruta ne tranzitira kroz Crnu Goru.

Knežević je naveo da su do 1. decembra, službenici Odsjeka za borbu protiv droge, na teritoriji Crne Gore, izvršili 761 pojedinačnu zaplijenu i ukupno zaplijenili oko dvije tone i 722 kilograma droge.

- Zaplijenjeno je dvije tone i 689 kilograma marihuane, 33,06 kilograma heroina, 357,6 grama kokaina, 36 komada buprenorfina, 23,3 grama ekstazija, 1.548 komada ekstazija, 13 sličica LSD, 117,22 gr hašiša, 19 grama psilocibina, 50,44 grama amfetamina (spid), ostalih sintetičkih droga 16 grama. U istom periodu podnijeto je 139 krivičnih prijava, kojima je nadležnim tužiocima procesuirano 186 osoba, za počinjenih 183 krivičnih djela - rekao je Knežević, dodajući da su protiv 434 osobe podnijete i 434 prekršajne prijave.

Količina zaplijenjene droge je rekordna, a rezultat se, prema njegovoj ocjeni, ogleda u kvalitetnom i efikasnom radu službenika Uprave policije.

- Kada je riječ o broju lica, koja su procesuirana uz krivične prijave, bilježi se stabilan trend bez većih odstupanja u proteklih pet godina, i kreće se od 150 do 200 osoba procesuiranih za krivična djela iz oblasti droga, na godišnjem nivou. Crna Gora, prema saznanjima naše policije, a i po operativnim podacima policija zemalja okruženja i EU, kao i EUROPOLA, nije nikada bila na krijumčarskoj ruti, kada je riječ o švercu kokaina. Pojam ruta podrazumijeva konstantan ili frekventan tranzit preko određene teritorije u produženom trajanju od pet i više godina. Radi se o tome da organizovane kriminalne grupe nijesu prepoznale kao ekonomski isplativo da kokain šalju iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi, preko teritorije Crne Gore, pa ni preko Luke Bar, koja je u veoma malom broju slučajeva bila korišćena za tranzit pošiljki kokaina skrivenog u legalnoj robi - naveo je Knežević.

Portal Analitika