Politika

Lekić: Izbore treba ponoviti

Ni ogromna, razuđena propaganda, ni ta, dakle, najveća finansijska investicija ovdašnje državne vlasti nije mogla sakriti mučan bilans godine koja prolazi. Plaćena propaganda je ipak kvarljiva roba, njeni gusti namazi laži nisu ukinuli realnost koja govori da se 2016. godina završava dubokom degradacijom realnog života i to na gotovo svim planovima, kazao je za Dan lider Demosa Miodrag Lekić.
Lekić: Izbore treba ponoviti
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao, od kraha temeljnih vrijednosti u duboko kriminalizovanom društvu, preko nelegitimnih institucija na čelu sa Vladom i parlamentom, sve do katastrofalnih ekonomskih pokazatelja.

- Javni vapaj novog premijera na kraju godine da, ukoliko se ne ukine prihod majkama sa troje i više djece, neće biti penzija, plata u prosvjeti, zdravstvu i upravi govori da smo sasvim blizu i zvaničnom finansijskom slomu zemlje. Uprkos bjesomučnom zaduživanju. Uprkos, do juče, riječima prethodnog premijera da je „naš ekonomski rast dinamičan sa stabilnim stopama, najvećim u regionu. Građani nemaju mnogo koristi od toga što je Marković javno ogolio demagogiju Đukanovića, ali istina, makar i surova, može biti ipak korisna - kaže Lekić.

On je naveo da u 2017. godinu građani ulaze sa strepnjom da li će ekonomski preživjeti. Neophodno je, navodi on, naći snage i pameti da se umjesto projekta održive laži konačno utemelji održiva ekonomija i demokratija.

- Potrebno je postići makar elementarnu političku stabilnost, koja izvjesno neće biti bez kompletne istine o objavljenom „državnom udaru”. Stabilnosti neće biti sa nelegitimnom vladom i krnjim parlamentom nastalim na neslobodnim izborima u danu objavljenog „državnog udara”. Dogovor o prekidu neregularnog stanja u zemlji podrazumijeva ponavljanje izbora u razumnom roku - cijeni Lekić.

On smatra da, po svemu sudeći, nije uspio krajnji plan da građanin postane podanik, da građani postanu zavisna gomila od koje se očekuje da ćuti i trpi.

- Endemski strah od promjena i odbrana privilegija vladajuće elite, njeni pokušaji da međunarodnim temama skrenu pažnju sa realnog života u zemlji nije eliminisao nezadovoljstva Građana dubokim rascjepima u crnogorskom društvu: socijalno ekonomskim, regionalnim, etničko kulturnim. Ni u ovoj zemlji najava i obećanja se ne može zabraniti pravo građanina da slobodno misli, da vidi ono što vidi, da ima pravo na demokratsku pobunu protiv laži, sve s ciljem postizanja dostojnog života - navodi Lekić.

Izvor: Dan, CdM

Portal Analitika