Društvo

Jovanić: Stečaj u "Dakiću" otvoren u skladu sa zakonom

Iako se u javnosti spekulisalo da stečaj u „Radoju Dakiću“ nije cjelishodan, predlagač je dokazao postojanje stečajnih razloga, pa bi svaka druga odluka bila nezakonita i suprotna Zakonu o stečaju, rekao je za Pobjedu predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.
Jovanić: Stečaj u "Dakiću" otvoren u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

U postupku je, kako je istakao, dokazano da je stečajni dužnik nesposoban da izmiruje obaveze, budući da su mu računi u neprekidnoj blokadi duže od 15 godina, pa je nesumnjivo da se predlagač ne bi mogao namiriti u postupku prinudnog izvršenja.

- Poznato je da se određeni broj povjerilaca protivio navodeći da u stečaju neće moći namiriti potraživanja povjerilaca, a posebno u odnosu na presudu Osnovnog suda u Podgorici, odnosno prava koja su priznata tom odlukom. Međutim, stečajni postupak se upravo otvara i sprovodi u interesu povjerilaca, radi ostvarivanja najveće moguće vrijednosti imovine dužnika i najvećeg mogućeg stepena namirenja povjerilaca, tako da su njihovi interesi potpuno zaštićeni. Nakon što se okonča postupak prijave potraživanja, utvrdi konačna lista nespornih i osporenih potraživanja, te stečajni upravnici izvrše popis imovine dužnika, može se govoriti u kom pravcu će ići dalji postupak i kako će biti namireni povjerioci, naravno u zavisnosti od vrijednosti imovine za koju se utvrdi da je stečajni dužnik ima. Zato bi prije okončanja prve faze postupka svaki dalji komentar predstavljao prejudiciranje odluka koje će biti donijete u postupku kada se za to steknu uslovi.

Kada je riječ o najavi da će zgrada Privredno suda biti adaptirana, Jovanić navodi kako je još na početku mandata prepoznao „nedostatak prostornih kapaciteta i neadekvatni uslovi u kojima sud radi“ kao jedan od glavnih problema.

- Iako Privredni sud postupa u složenim postupcima, koji izazivaju veliku pažnju javnosti, nema nijednu sudnicu, te se takva suđenja, sa velikim brojem stranaka, a posebno u stečajnim postupcima, odvijaju u sudijskim kancelarijama, koje ni u kom slučaju nijesu adekvatne. Problem nedostatka prostornih kapaciteta prepoznali su i Vlada i Vrhovni sud, i pružili mi podršku da ovaj sud dobije na upotrebu kompletnu zgradu, a da se nakon toga započne sa rekonstrukcijom i adaptacijom prostorija, koje su u izuzetno lošem stanju. Sudski savjet je već izradio projekat trenutnog stanja, a vjerujem da će, nakon pribavljanja određenih saglasnosti, uskoro raspisati tender za izradu glavnog projekta. Očekujem da će se već početkom 2017. naći adekvatne prostorije za MONSTAT, a da će Privredni sud konačno dobiti uslove za rad, kakve i treba da ima, s obzirom na nesumnjivo njegov ogroman doprinos i značaj koji ima u pravosuđu - najavio je on.

Cijeli intervju pročitajte u novogodišnjem broju Pobjede

Portal Analitika